Uppsala goes Hollywood

I höst kommer Hollywood till Uppsala. Drottninggatan blir en av inspelningsplatserna när den amerikanska filmatiseringen av Stieg Larssons böcker drar i gång. Om ett par veckor ska gatans fasader göras om.

Uppsala2010-08-31 05:44

Sedan tidigare har det varit känt att de engelskspråkiga versionerna av Millenniumtrilogin ska spelas in i Stockholm och i Hälsingland. Och nu verkar det som att även Uppsala får besök av Hollywoodstjärnorna. Stellan Skarsgård, James Bond-skådisen Daniel Craig, som spelar huvudpersonen Mikael Blomkvist, och regissören David Fincher, som tidigare regisserat bland annat Seven, är några av de kändisar som kommer hit.
– Ja, vi jobbar utifrån det och hoppas på det. Men vi har inte fått det helt bekräftat av amerikanerna än. Det är mycket hemlighetsmakeri, säger Malte Forssell som är filmbolaget Sonys projektledare för inspelningarna i Sverige.

Malte Forssell är en av dem som rest runt i Sverige för att ta fram potentiella inspelningsplatser.
– Varför Uppsala? Det är en vacker stad, säger han.

UNT har fått uppgifter om att inspelningarna här beräknas ta sammanlagt fyra dagar. Den 27–28 september och den 7–8 oktober kommer det amerikanska filmteamet att ta över Drottninggatan, i sällskap med ett par hundra statister. Gatan stängs då av helt. Malte Forssell kan inte avslöja vilka scener som ska filmas i Uppsala. Men enligt uppgifter till UNT kommer Drottninggatan att få tjänstgöra som bokens fiktiva stad Hedestad, under ett Barnensdagtåg på 1960-talet i vilket Mikael Blomkvist försöker identifiera en misstänkt. Fasaderna, i synnerhet gamla Stadshotellet och byggnaderna runtomkring, måste därför tillfälligt skrudas om för att passa decenniet. Det arbetet planeras att starta i mitten av september.

Filmatiseringen är den största internationella filmsatsningen någonsin på svensk mark. Enligt Anders Ekegren, som är ordförande på Filmregion Stockholm-Mälardalen, är fördelarna ofta stora för en stad som lyckas locka till sig filmproduktioner.
– Det är helt klart ett bra sätt att exponera en stad. Exponeringen kan generera filmturism, något som har blivit tydligt efter bland annat Wallanderfilmerna, säger han.

Och intresset för den amerikanska filmatiseringen av de numera världskända Stieg Larsson-böckerna är enormt, säger han.
– Det är till och med större än det var för Ingmar Bergman på hans tid. Han var känd bland de filmkunniga, Stieg Larsson har blivit ett namn hos en bredare allmänhet.

Millenniumtrilogin

Stieg Larssons tre böcker om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander har intagit bestsellerlistor över hela världen. Den svenska filmatiseringen av filmerna har gått lika bra; Män som hatar kvinnor, den första filmen, har hittills spelat in över 100 miljoner dollar på bio och är därmed en av filmhistoriens mest framgångsrika icke-engelskspråkiga filmer. Framgångarna har lockat turister till Stockholm som vill se de miljöer där Lisbeth Salander gör upp med sitt förflutna. Den amerikanska filmatiseringen av trilogin drar igång i höst och ska enligt uppgift främst spelas in i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om