Uppsala först med katastrofprofessor

Tom Lundin, överläkare vid ­Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, har utsetts till adjungerad professor i ­katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet. Professuren är den första i sitt slag i Sverige.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-02-23 00:01
- En viktig markering av ämnets betydelse från universitetets och landstingets sida. Jag hoppas att detta kan bidra till ett ökat intresse för och förstärkning av den katastrofpsykiatriska forskningen, säger Tom Lundin.
Estonias förlisning 1994, diskotekbranden i Göteborg 1998 och tsunamikatastrofen juldagen 2004 är några av de händelser under de senaste årtiondena som satt behovet av katastrofpsykiatrisk kunskap i fokus.

- Dessa stora katastrofer med många dödade och skadade har lärt oss mycket om traumatiska krisreaktioner över huvud taget. Men fortfarande finns stora luckor i våra kunskaper om möjligheterna att förebygga och behandla problematiska krisreaktioner, säger Tom Lundin.
Han betonar att en problematisk krisreaktion är något helt annat än den ledsnad, ångest, sorg och oro som praktiskt taget alla människor känner efter att plötsligt ha mist en nära anhörig eller själva varit med om en svår olycka.

När sorgen, oron och ångesten efter en tid inte avtagit är risken påtaglig att den ska övergå i ett så kallat posttraumatiskt stressyndrom. Det kännetecknas av återkommande attacker med obehagliga minnesbilder, mardrömmar och koncentrationssvårigheter kombinerat med försök att undvika alla situationer som kan påminna om det tidigare traumat.
- Uppföljningar som vi gjort efter bland annat Estoniakatastrofen och diskotekbranden i Göteborg visar att mellan 20 och 25 procent av dem som var med eller miste någon nära anhörig utvecklade ett posttraumatiskt stressyndrom, säger Tom Lundin.
Både vissa former av psykoterapi och vissa antidepressiva mediciner har visats ha effekt vid posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Ofta används de i kombination med varandra.

Hur många som skulle behöva någon sådan behandling är i dag inte känt. Men de är betydligt fler än enbart dem som utvecklat besvär efter katastrofer som krävt många offer. Även personer som utsatts för till exempel tortyr eller våldtäkter riskerar att utveckla ett posttraumatiskt stressyndrom.
- Jag hoppas att kunna genomföra en undersökning av förekomsten av posttraumatiskt stressyndrom i befolkningen i stort. Sådana undersökningar har tidigare bara gjorts i USA, aldrig i Sverige eller några andra europeiska länder, säger Tom Lundin.

Ett av de större projekt som forskare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri arbetar med gäller psykiska reaktioner efter tsunamikatastrofen i Sydostasien.
- En viktig fråga att besvara är om de psykiska reaktionerna skiljer sig mellan dem som själva var på plats när de miste en anhörig och dem som befann sig hemma i Sverige när en anhörig dog i tsunamin, säger Tom Lundin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!