Enligt regionchefen upplever många företagare att deras insatser för kommunen ifrågasätts.
– De signaler jag får från mina medlemmar är att de är väldigt besvikna över att företags insatser för att lyfta Uppsala har misstänkliggjorts och att deras motiv ifrågasatts från politiskt håll, säger Anna-Lena Holmström, chef för Uppsalaregionen inom Svenskt Näringsliv.
– I tidningen har vi kunnat läsa om hur bland annat arbetet med Världsklass Uppsala och företagares engagemang i arenaplanerna i Uppsala har misstänkliggjorts. Jag kan tänka mig att det dämpar deras vilja att delta i något liknande i framtiden, säger hon.
Kritiken från företagarna riktas enligt regionchefen också mot den nya storförvaltning inom Uppsala kommun, Kontoret för samhällsutveckling, som bland annat arbetar med byggplanering, markfrågor, gator och kollektivtrafik. Målsättningen har varit att öka effektiviteten när all verksamhet samlats under samma tak.
– De har haft väldigt svårt att leva upp till den servicenivå som både kommunen själv och företagen förväntat sig, säger Anna-Lena Holmström.
Enligt företagarna är det svårt att komma i kontakt med rätt person och ibland svårt att över huvud taget nå kontoret. Bygglov som inte handläggs inom lagstadgad tid är en annan återkommande kritisk synpunkt från det lokala näringslivet, enligt regionchefen.
De positiva svaren för Uppsalas del handlar om att kommunen visat engagemang för näringslivsfrågorna, även om det inte räcker för att ge ett godkänt slutbetyg:
– Uppsala kommun har verkligen ansträngt sig till det yttersta för att lyssna på företagen och visat en vilja att diskutera olika strategiska frågor, men många upplever ändå att de kämpar i uppförsbacke.
I övriga länet får Tierp, Heby och Älvkarleby kommuner högre samlat betyg än förra året. Fyra av länets åtta kommuner hamnar över kommunsnittet i landet, nämligen Enköping, Knivsta, Älvkarleby och Håbo. Övriga i länet hamnar under snittbetyget.