Uppsala får ny myndighet

Uppsala kommer att bli säte för den nya centrala myndigheten för etikprövning av forskning på människor.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala2017-12-13 20:10

Det beslutade regeringen vid sitt sammanträde på onsdagen och tog också beslutet att tillsätta en särskild utredare som ska se till att alla nödvändiga förberedelser har gjorts när den nya etikprövningsmyndigheten inleder sin verksamhet 1 januari 2019.

– Det finns många fördelar med att placera Etikprövningsmyndigheten i Uppsala. Det gäller inte minst möjligheten till samverkan med Läkemedelsverket, som ju också måste lämna sitt godkännande för att kliniska prövningar av läkemedel ska få genomföras, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till UNT.

Etikprövningsmyndigheten ska ersätta de sex regionala etikprövningsnämnder som i dag handlägger ansökningar om etikgodkännanden av forskning på människor.

– Med en sådan organisation säkerställer vi en hög standard och likvärdighet vid etikprövningen. Det ska inte vara möjligt att personliga relationer och lokala nätverk påverkar bedömningarna, säger Helene Hellmark Knutsson.

Myndigheten kommer att ha verksamhetsregioner i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala, dvs samma universitetsorter som i dag har regionala etikprövningsnämnder. Däremot kommer den som ansöker om etikprövning inte längre att kunna välja var prövningen görs. Det blir i stället Etikprövningsmyndigheten som fördelar uppdragen mellan sina sex verksamhetsregioner och avdelningarna inom dem.

Etikprövningsmyndigheten beräknas få högst ett 20-tal anställda varav en handfull, inklusive myndighetenschefen, på det centrala kansliet i Uppsala.

Så säger lagen om etikprövning

Lagen om etikprövning av forskning som avser människor omfattar forskning på såväl levande som avlidna personer och på biologiskt material från människor, samt forskning som innebär hantering av känsliga personuppgifter. Varje forskare som planerar sådan forskning måste få en ansökan om etikprövningstillstånd godkänd innan forskningen får starta.

Både i dagens etikprövningsnämnder och i den kommande Etikprövningsmyndigheten handläggs etikprövningar av särskilda avdelningar, var och en med en ordförande, tio ledamöter med vetenskaplig kompetens och fem ledamöter som företrädar för allmänheten. I Uppsala kommer även fortsättningsvis att finnas två avdelningar som etikprövar medicinsk forskning och en avdelning som etikprövar annan forskning på människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!