I ett kylskåpsstort plåtskåp belamrat med datorer. Där finns tekniken som möjliggör den fjärde generationens mobila system i Uppsala. Därifrån skickas data kors och tvärs i staden, bland annat till Tore Björklunds dator i Teliabutiken på Bredgränd 5 i Uppsala.
Han skriver in adressen till UNT:s hemsida på datorn, samtidigt som han laddar ner en tre gigabyte stor bild från Telia och tittar på en filmklipp i hd-format på Youtube. På någon minut är bilden nerladdat och under tiden har filmklippet rullat utan avbrott.
På onsdag går den nya tekniken att använda i Uppsala och då börjar Telia sälja 4G-abonnemang till Uppsalaborna. Stockholm blev i december förra året först i världen med 4G-nät. Sedan dess har nätet öppnats i ytterligare fem städer i landet. Först i förra veckan kunde amerikanarna få tillgång till det när det lanserades i Las Vegas.
Abonnemanget kostar från 249 kronor i månaden. Med det ska man kunna sitta vid Domkyrkan och läsa unt.se, ladda ner film och titta på webb-tv samtidigt och lika snabbt som på det fasta bredbandet hemma.
Men än så länge täcker det bara centrala Uppsala. Besöker man Luthagen som ligger utanför täckningsområdet växlar modemet över till 3G och om inte det finns går det över på 2G.
– Tekniken är smart på det sättet att den väljer det bästa som finns tillgängligt, säger Tore Björklund, som arbetar med mobil utveckling på Telia.
På bredbandskollen.se visar han att 4G-nätet skickar datafiler med en hastighet av 18 megabit per sekund, mottagningshastigheten är betydligt högre: 64 megabit i sekunden.
– Vi kommer att kunna komma upp i 40 megabit per sekund på skickad datatrafik, säger Tore Björklund.
När nätet byggs ut i resten av Uppsala och länet är ännu osäkert. Innan årsskiftet ska 28 städer i landet ha fått tillgång till det och under nästa år kommer det att byggas ut på ytterligare 200 orter. Tekniken fungerar än så länge bara med usb-modem kopplat till datorn. Men utvecklingen går snabbt och till nästa år kan de första mobilerna med inbyggt 4G-modem komma att lanseras.
Samsung är i dag den enda tillverkaren som säljer modemet. Det ser ut som ett jättestort usb-minne och är ungefär en decimeter långt och ett par centimeter tjockt. Utseendet har förändrats mycket på bara ett och ett halvt år.
– När Samsung visade upp sitt första modem på mässan i Barcelona var det stort som en tegelsten. Och trots att det låg på en kylplatta och med två fläktar riktade mot det började det brinna, säger Tore Björklund.
– Om några år kommer vi att skratta åt den här tekniken och tänka: ”Hur klarade vi oss”, säger Tore Björklund.