Uppsala får leva med groparna

Finns det något slut på allt grävande i centrala Uppsala? Gatuarbetarna hade inget klockrent besked när UNT tog en runda på stan.

Henrik Jansson gräver upp Dragarbrunnsgatan.

Henrik Jansson gräver upp Dragarbrunnsgatan.

Foto: Annika af Klercker

Uppsala2008-05-22 00:01
Uppsalaborna får leva med groparna ett bra tag till.
Den största gräv- och byggarbetsplatsen är fortfarande Resecentrum med allt som hör till, runt stationsområdet. Men på en trolig andraplats kommer Dragarbrunnsgatan där man sedan en vecka tillbaka stängt av ett helt kvarter och grävt bort asfalten. Avspärrningarna sträcker sig cirka 50 meter mellan Klostergatan och S:t Olofsgatan.

Mitt i den nyplöjda marken sitter Henrik Jansson i sin grävmaskin.
- Vi ska köra hela vägen med markvärme så att det blir torrt hela vintern, säger han och pekar bort mot resten av Dragarbrunnsgatan.
Det är inget småjobb han pratar om. Först till årsskiftet beräknas gatujobbarna ha tagit sig ner till korsningen Dragarbrunnsgatan-S:t Persgatan. Men totalavstängningen sträcker sig till slutet av juni.

Och snart stängs Carolinabacken av helt och hållet. Det är enda sättet för kommunen att garantera säkerheten för dem som ska arbeta på plats. Åtgärden handlar om "förnyelse av markvärme".
Arbetet i centrala Uppsala är så pass omfattande nu att gatuarbetarna fått en egen lunch- och fikabod utanför Pingstkyrkan på S:t Olofsgatan. Inte långt därifrån, på Östra Ågatan, jobbade ett helt gäng från kommunen i veckan med att lägga ner nya dricksvattenledningar tre meter under jord.
Arbetsledaren Kenneth Lindberg trivdes i vårsolen:
- Det här är kul. En del tycker att det är roligt att sitta vid datorn och peta. Det här är lite handfast.

Nya ledningar och nya beläggningar, så kan man sammanfatta det mesta av arbetet som fortskrider på gator som Dragarbrunnsgatan, Kungsgatan och Östra Ågatan.
@3a Text ui:På Stadshusgatan, som sticker av från Dragarbrunnsgatan, pågick diverse småarbeten i veckan. Ett betongfundament till en trafiksignal flyttades cirka fem meter och Inge Eriksson krossade den gamla betongklossen med storslägga så att flisor flög.
- Det är klart att folk reagerar på allt grävande men när det blir färdigt så blir allting bra, säger montören Börje Frank med trafiken inpå knuten.

Det återstår att se om tidsplanerna håller.
- Det var ju olyckligt med Kungsgatan, säger Lena Lantz som är tillförordnad chef för gatu- och trafikkontoret.
Kungsgatan skulle vara klar till årsskiftet, men där har arbetet med vattenledningarna fortsatt, berättar hon. Ventiler ska monteras och förhindra att framtida brott på ledningarna leder till översvämningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!