Uppsala får egen klimatstrateg
Björn Sigurdson är miljöpartisten som ska genomföra alliansens klimatpolitik i Uppsala. Han applåderar svenskarnas nya miljömedvetenhet, men säger att det krävs handling och inte bara ord. Första februari blir han kommunens nya klimatstrateg.
Foto: Hans E Ericson
Hans andra stora intresse är politik och sedan valet representerar han miljöpartiet i Stockholms läns landstingsfullmäktige.
Nu ska du genomföra alliansens klimatpolitik i Uppsala. Hur går det ihop med ditt uppdrag för miljöpartiet?
- Det gäller att vara professionell. Jag ska vara lyhörd för den inriktning på politiken som alliansen vill ha.
Men hur håller du i sär rollerna?
- Det gäller att se vad som är politik och vad som inte är det. Där tror jag att jag har en fördel och kan urskilja vad som är en fråga för politikerna och vad vi tjänstemän kan besluta om.
Björn Sigurdson är anställd för att hålla ihop genomförandet av Uppsala kommuns nya klimatplan som antogs i höstas. Huvudmålet är att minska Uppsalas utsläpp med 30 procent till år 2020 jämfört med 1990 års nivå. Ett mål som miljöpartiet i Uppsala tyckte var för lågt.
- Generellt sett är det är ett realistiskt mål, men det gäller att snabba på arbetet. Vi har bara några få år på oss att vända utvecklingen, säger Björn Sigurdson.
Han är glad att klimatet äntligen skapar debatt och berör.
- Men det behöver lossna lite till, säger han och förklarar:
- Alla pratar om klimathotet men vi behöver agera.
Tyvärr är det inte givet att medvetenheten leder till de krafttag som behövs, menar han.
- Det är så pass stora frågor att alla måste vara med: medborgare, politiker och näringsliv. Vill vi ta ett steg framåt måste var och en av oss göra en ansträngning.
Själv har Björn Sigurdson stått med fötterna i myllan länge. Intresset för en hållbar utveckling väcktes redan under studietiden i Göteborg. Efter flytten till Stockholm 1990 arbetade han med mindre föreningars opinionsbildande arbete inför FN:s miljökonferens i Rio 1992.
Det var i Rio som milstolparna FN:s klimatkonvention och Agenda 21 antogs och 1997 blev Björn Sigurdson Agenda 21-samordnare på Östermalms stadsdelsförvaltning i Stockholm. Han fortsatte sedan till Stockholms stads miljöförvaltning där han fram till i dag jobbat med stadens handlingsprogram mot växthusgaser.
- Vi har bland annat utbildat ungdomar att informera bilister på bensinmackar om sambandet mellan bra tryck i däcken, mindre bränsleförbrukning och bättre miljö.
Vad kan man göra som Uppsalabo för att spara på miljön?
- Cykla mer och gå med i en bilpool. Trafiken är det viktigaste området vi måste ändra oss inom.
Själv är Björn Sigurdson riktigt förtjust i att köra bil och äger en cabriolet, men mellan hemmet i Stockholm och arbetsplatsen i Uppsala kommer han att åka tåg. Vad tycker han då om planerna på en lågprisflygplats på Ärna utanför Uppsala?
- Om flygplatsen innebär mer flygtrafik än i dag är det klart att utsläppen ökar i Uppsala, och allt som påverkar utsläppen är intressant att diskutera. Men det är politikerna som prioriterar. Blir det en flygplats får vi helt enkelt jobba hårdare för att minska utsläppen från andra områden.
Om Björn Sigurdson
Aktuell: Som kommunens nya klimatstrateg.
Ålder: 45.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo och två bonusbarn.
Spar på miljön: Försöker sedan 15 år bara köpa ekologisk mat, sedan 5 år bara ekologiska viner och sedan i år bara ekologiska kläder (han hade just inhandlat ett par ekologiska kalsonger och ett par jeans när UNT träffade honom).
Kör: En cabriolet som är till salu. Sambon har en etanolbil i tjänsten.
Aktuell: Som kommunens nya klimatstrateg.
Ålder: 45.
Bor: Stockholm.
Familj: Sambo och två bonusbarn.
Spar på miljön: Försöker sedan 15 år bara köpa ekologisk mat, sedan 5 år bara ekologiska viner och sedan i år bara ekologiska kläder (han hade just inhandlat ett par ekologiska kalsonger och ett par jeans när UNT träffade honom).
Kör: En cabriolet som är till salu. Sambon har en etanolbil i tjänsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!