Uppsala får 39 nya professorer

I dag installeras 39 nya professorer vid Uppsala universitet i sina ämbeten under en högtidlig ceremoni. UNT träffade två av dem inför installationen.

Kirurg. När Niklas Marklund inte installeras som professor opererar han hjärnor och nervsystem på Akademiska sjukhuset. Han är särskilt intresserad av vad som händer med hjärnan när man slår i huvudet.

Kirurg. När Niklas Marklund inte installeras som professor opererar han hjärnor och nervsystem på Akademiska sjukhuset. Han är särskilt intresserad av vad som händer med hjärnan när man slår i huvudet.

Foto: Isabelle Nee

Uppsala2015-11-13 08:02

Niklas Marklunds vardag är i operationssalen opererandes på människors hjärnor och nervsystem. Hjärnan har intresserat honom länge, och från sin tidigare karriär som fotbollsspelare har han tagit med sig disciplin och vilja att jobba hårt. Resultatet blev neurokirurgi. Igår stod han i operationssalen, omgiven av ett kirurgteam i blå sjukhuskläder och munskydd, och häftade ihop skallen på en patient efter en hjärntumöroperation. Idag ska han stå i universitetsaulan iklädd frack och installeras i sitt nya ämbete av universitetets rektor, omgiven av sin familj som kommit ner från Skellefteå. Kontrasten är stor, men Niklas Marklund känner sig lika bekväm i båda situationerna.

– Jag är inte nervös. Installationsföreläsningen för allmänheten krävde mer förberedelse och var en större prestation, men imorgon ska jag bara gå runt i min frack och försöka se stilig ut. Jag kommer bara njuta av stunden, säger han dagen innan installationen.

Han har jobbat på Akademiska sjukhuset sedan 1995, och började forskarutbildningen två år senare. Idag kretsar hans forskning till stor del kring vad som händer med hjärnan när man slår i huvudet. Han arbetar bland annat med att ta fram nya behandlingar mot hjärnskador och tittar på vilka långtidskonsekvenser skadorna kan ha. Nu hoppas han att hans nya ämbete ska kunna gynna hans forskning.

– Det är en stor ära att bli professor, men det kan också vara gynnsamt när man söker forskningspengar. Man får högre aktning i forskarsamhället, det är nog den viktigaste skillnaden, säger han.

En annan person som installeras idag, men inom ett helt annat område, är Anna Jarstad som blir professor i statskunskap. Hon har ägnat mycket av sin forskning åt svårigheten att bygga upp fred och demokrati samtidigt i konfliktdrabbade länder. Hennes arbete har tagit henne på många forskningsresor, bland annat till Sydafrika, Makedonien, Bosnien och Nya Zeeland.

– Det är viktigt att tala med folk på plats och se hur de uppfattar sin situation och vilken typ av fred de förväntar sig, säger Anna Jarstad som åker till Bosnien på söndag för att titta på lokala demokratiinitiativ.

Hennes intresse för de frågor hon forskar om idag uppstod då hon arbetade med bosniska flytningar för Migrationsverket under balkankriget. Där föddes frågan hos henne hur människor ska kunna leva tillsammans efter ett sådant uppslitande inbördeskrig. Efter det sökte hon forskarutbildningen.

– Jag har en stor nyfikenhet för att förstå hur samhällen fungerar i andra länder. Det har varit en drivkraft för mig, säger hon.

Inte heller Anna Jarstad är nervös inför dagens installation, utan snarare förväntansfull.

– Det känns väldigt hedervärt och stort att bli professor, och jag ser fram emot den högtidliga ceremonin och balen på slottet. Jag hoppas att professuren innebär att jag kan bidra till att stärka forskningen kring dessa frågor om fred och demokrati efter inbördeskrig.

Professorsinstallation

Professorsinstallationen i Uppsala är en offentlig högtid då nya professorer installeras i sina ämbeten av rektor och håller sina installationsföreläsningar.

Denna högtidlighet är dokumenterad från december 1625 och har sedan hållits obrutet.

Termen ”installation” kommer från ritualen för att införa en nyutnämnd domkyrkopräst till hans plats i korstolen. På samma sätt installerar universitetets rektor symboliskt professorer genom att föra in dem i procession till katedern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!