Höga kostnader och minskad köpkraft. De flesta företag som riskerar konkurs eller redan gått under är småföretag. Större företag klarar sig oftast bättre, men några har också behövt ge upp, såsom The Body Shop och Teknikmagasinet.
Bland dem som har det jobbigt finns småbutiker, och särskilt de som är inriktade på sällanköp som sängar, kök och båtar. Det menar Tomas Stavbom, regionchef för Uppsala län på Stockholms Handelskammare.
– Lågprisbutiker går relativt bra, medan andra med mer exklusiva varor kan ha det tuffare. Samtidigt som de som är riktigt exklusiva säljer rätt bra. Det är mellansegmentet som har det lite tuffare, säger Tomas Stavbom.
Enligt hans uppgifter från kreditupplysningsföretaget UC har 87 bolag gått i konkurs i Uppsala kommun mellan januari och april i år, och totalt 139 i länet.
– Jämfört med ”normalåret” 2018 har konkurserna ökat med cirka 60 procent, där den största ökningen skett under det senaste året, säger han.
Här är orsakerna till konkurserna, enligt Tomas Stavbom:
– Under pandemin fick många företag stöd som tillfälligt räddade dem från konkurs. Nu när dessa stödåtgärder har avslutats och företagen måste betala tillbaka uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter har många företag svårt att klara sig.
De uppskjutna betalningarna uppgår till 38 miljarder kronor i hela landet. Nu orkar många företagare inte mer.
– Många företag har sprungit två maratonlopp nu och kraften finns inte längre kvar. Jag känner flera företagare som har kämpat och till och med belånat sina hus för att hålla sina verksamheter flytande. När företagen går under riskerar de personlig konkurs, säger Tomas Stavbom.
– Det här är, vad gäller antalet konkursförsatta företag, den tuffaste situation Uppsala har befunnit sig i på väldigt, väldigt länge, säger Ove Sjöblom, konkursförvaltare vid Konrad Advokater i Uppsala.
Byggbranschen är särskilt hårt drabbad. Priserna för byggmaterial har ökat med 30 procent de senaste två åren.
Byggsektorn i Uppsala lider av höga materialkostnader och minskad efterfrågan på grund av utebliven reallöneökning. Hushållens kostnader har gått upp mer än lönerna.
Även underleverantörer – hustillverkare, köksleverantörer och fönstertillverkare – påverkas.
– I Sverige går sju byggbolag i konkurs varje dag, vilket också slår igenom i Uppsala, säger Tomas Stavbom.
Restauranger och bagerier har också drabbats hårt.
– El-intensiva verksamheter som restauranger och bagerier har påverkats mycket av de tidigare väldigt höga energipriserna, och återbetalningskrav från Tillväxtverket, samt tidigare skatteanstånd som förfaller till betalning kan ytterligare påverka företagen oavsett bransch, säger Ove Sjöblom.
Uppsalas många mindre tech- och utvecklingsbolag har det också tufft.
– Det har blivit svårare att få in kapital, vilket leder till att fler tech- och utvecklingsbolag har det svårt eftersom likviditeten inte räcker till, säger Ove Sjöblom.
Antalet betalningsförelägganden i länet har också ökat med 68 procent under första kvartalet 2024 jämfört med samma period 2023, enligt kreditupplysningsföretaget Syna. Detta är en tidig varning för konkurs.
Trots de svåra tiderna finns också sektorer som klarar sig bra.
– Life science-industrin i Uppsala går starkt framåt och visar att det finns stabila och framgångsrika områden i vårt näringsliv, säger Tomas Stavbom.