Uppsala döms för domstolstrots
Länsrätten slog fast att ett par personer i Uppsala hade rätt till plats i äldreboende. Men kommunen dröjde med att verkställa domarna och tvingas betala 100 000 kronor för domstolstrots. Det är första gången den nya lagen används mot en kommun i Uppsala län.
Om länsrätten beslutar att en person till exempel har rätt att få personlig assistent och kommunen dröjer med att ordna det kan domstolen numera döma ut en avgift.
— Tidigare kunde vi bara påtala att kommunen borde verkställa beslutet. Förhoppningsvis kommer den nya lagen att öka rättssäkerheten, säger Birgitta Forsberg vid länsstyrelsen i Uppsala.
Rätt till särskilt boende
Länsstyrelsen har drivit de båda aktuella fallen till länsrätten i Uppsala.
Det ena fallet gäller en kvinna i Uppsala som sökt plats i ett boende där hon kunde få hjälp med sin dagliga livsföring. Kommunen sa nej men länsrätten slog fast att hon hade rätt till ett så kallat särskilt boende.
Uppsala kommun vidhöll att hon klarade sig bra med hemhjälp i den egna bostaden. Fyra månader gick utan att kommunen verkställde länsrättens dom. Då dömde länsrätten ut 50 000 kronor i avgift för domstolstrots.
Motiveringen är att en dom i länsrätten ska verkställas omedelbart. För att slippa avgift invände kommunen att man hade överklagat till Kammarrätten.
Länsrätten skriver att det saknar betydelse om Kammarrätten skulle undanröja den tidigare domen. Även kommunens bedömning av vilken hjälp kvinnan behöver är ointressant eftersom länsrättens dom gäller.
Därmed ska avgiften på 50 000 kronor betalas.
50 000 kronor i avgift
Även i det andra fallet, som gäller en 93-årig man, har en avgift på 50 000 kronor dömts ut. Kommunen erbjöd 93-åringen ett särskilt boende först fem månader efter att länsrätten gett honom rätt till det.
Kommunen hade bestämt sig för att avvakta ett beslut i Kammarrätten innan man skulle ge mannen bostad. Det betecknar länsrätten som domstolstrots.
Att mannen avböjt två erbjudanden om boende tar rätten ingen hänsyn till.
— I fortsättningen ska vi verkställa domarna så fort som möjligt, säger Jonny Husén (s), ordförande vid Uppsala kommuns äldrenämnd.
UNT: Har kommunen resurser till det?
— Vi får helt enkelt se till att länsrättens domar verkställs snabbare.
Den nya lagen gäller enbart då kommunen gett avslag men fått backning i domstol. Om kommunen däremot sagt ja till en insats men inte verkställer den uppstår ett särskilt problem eftersom ett positivt besked inte kan överklagas.
Uppsala kommun har i en rad fall beviljat gruppbostad åt funktionshindrade utan att sedan vidta åtgärder.
— I dag kan vi bara påpeka att kommunen ska verkställa besluten. Men en kommitté ser över möjligheten att ändra lagen så att det ska gå att driva ärendena till domstol, uppger säger Birgitta Forsberg vid länsstyrelsen.
FAKTA
En så kallad särskild avgift kan dömas ut mot kommuner eller landsting "som underlåter att utan oskäligt dröjsmål" tillhandahålla insatser som någon blivit berättigad till genom domstolsbeslut.
De insatser som kan komma ifråga är sådana som regleras i socialtjänstlagen och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!