Uppsala del i universitetsnätverk

Med Universitetsnätverket Stockholm—Uppsala skapades i går en ny aktör på den internationella utbildnings- och forskningsarenan. Uppsala universitet och SLU är två av de sex nätuniversiteten.— Jättespännande, säger rektorerna Bo Sundqvist och Ann-Christin Bylund.

Uppsala2004-06-17 00:00
Uppsala universitet, SLU, Karolinska institutet, KTH, Handelshögskolan och Stockholms universitet utgör tillsammans Universitetsnätverket Stockholm—Uppsala.
Utanför nätverket står än så länge Södertörns högskola, Lärarhögskolan i Stockholm och Mälardalens högskola.
— Det här är en sammanslutning av de forskningsintensiva universiteten, säger Bo Sund­qvist.

Hälften av Sveriges forskningMer än hälften av Sveriges forskning produceras i dag i Uppsala och Stockholm för knappt hälften av de ekonomiska resurser som forskningen tilldelas.
I området finns hälften av Sveriges doktorander och nära hälften av Sveriges professorer.
I och med att överenskommelsen om nätverket undertecknades på onsdagen, har planeringen för utveckling och i viss mån omstrukturering av undervisning och forskning vid de sex lärosätena påbörjats.
I höst kommer rektorerna att ha telefonmöten varannan vecka. Även på andra nivåer kommer nya samarbeten att inledas.

Konkurrenskraftig zon
— Det är mycket spännande både för oss och för regionen, säger Bo Sundqvist och Ann-Christin Bylund.
Deras respektive universitet — Uppsala och SLU — samarbetar redan i flera sammanhang med olika partner i Stockholm.
Men nu, säger de, ska Uppsala och Stockholm internationellt kunna uppfattas som en konkurrenskraftig och attraktiv forskningszon, som ska locka till sig såväl framstående gästforskare som studenter.
Utländska s k prestigeuniversitet — som Oxford, Cambridge och Bostonområdet — har betydligt större resurser att arbeta med än svenska universitet. Men Universitetsnätverket som enhet kommer att kunna konkurrera tror de sex initiativtagande lärosätena.

SLU tillför unik kompetens
Ann-Christin Bylund är nöjd både för regionens och SLU: s räkning.
- Vi har en unik kompetens inom flera olika områden på SLU, som vi nu tillför de andra universiteten. Samtidigt ser jag fram emot att vi får tillgång till nya kompetensområden, till exempel är det önskvärt att få in samhällsvetenskapen i vissa av våra verksamheter, säger hon.
SLU och Uppsala universitet har i dag ett samarbete kring bioinformatik. Det handlar om att ta hand om stora mängder data, till exempel i samband med DNA-arbete.
— Sådan verksamhet finns också i Stockholm. Det är ett område där vi måste räkna med samarbete, säger Ann-Christin Bylund.

Uppsala studentkår nöjd
— Kvaliteten kan förbättras på flera sätt genom samverkan, menar Uppsala studentkårs vice ordförande Anna Neuman.
— I dag sprids resurser ofta ut på  många små ämnesmiljöer. Genom att koncentrera viss utbildning till färre lärosäten förbättras förutsättningarna för hög utbildningskvalitet.
Studentkåren poängterar att det är viktigt att samverkan sker inte bara inom forskningsmiljöerna utan också i utbildningen.
— Ett förstärkt samarbete kring utbildning kan underlätta för studenterna att ta del av det enorma utbildningsutbud som finns i regionen, förutsatt att kommunikationerna mellan Stockholm och Uppsala förbättras. Då kan studenterna få erfarenheter från
och kontakt med flera olika utbildningsmiljöer, säger Anna Neuman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om