Plats 27 av 34. Sämst karriärmöjligheter i landet och dåliga möjligheter till extrajobb och studentboende är faktorer som drar ner Uppsala i botten av listan på Sveriges bästa studentstäder.
Teknisk fysik-studenterna Leo Hansson, Sara Bjursten och Elsa Spengler laddar batterierna i vårsolen innan nästa föreläsning. När de får höra att städer som Östersund (7), Skövde (12) och Borlänge (14) rankas bra mycket högre än Uppsala blir de minst sagt förvånade.
– Över min döda kropp att jag skulle plugga i Borlänge! utbrister Leo Hansson.
Undersökningen genomförs sedan 2021 av Studentum, en informationssida om Sveriges utbildningar. Syftet är att hjälpa blivande studenter med deras utbildningsval, förklarar Denice Karlsson som har varit med och projektlett undersökningen.
– Det är många fler faktorer än själva studierna som spelar in i beslutet. Vi har fokuserat på städerna och inte lärosätena, för att ge städerna en så rättvis chans som möjligt, säger hon.
De två första åren placerade sig Uppsala på en sjunde plats, men har nu fallit pladask och rasat 20 placeringar.
Varför hamnar Uppsala så lågt i rankningen?
– Ja man blir lite förvånad, jag har själv pluggat i Uppsala i fem år och tyckte studentlivet var fantastiskt. Men det är olika vad man själv tycker är viktigast när man väljer stad att plugga i och det här är en helhetsbild, säger Denice Karlsson.
Studentstäderna, alltså städer med minst ett campus för högre utbildning, har jämförts i följande kategorier: karriärmöjligheter, kommunikationer, extrajobb, praktikplatser, studentboende, stadsliv, studentliv och masterutbildningar. Drygt 1 000 av Studentums användare har fått peka ut vilka tre kategorier som är viktigast för en studentstad.
Studentum har samlat in extern statistik och därefter poängsatt städerna i kategorierna, och viktat poängen mot hur avgörande deltagarna tyckte att kategorierna var.
Uppsala ligger endast i topp i de två kategorier som ansågs vara minst viktiga – studentliv och möjlighet till masterutbildning.
I den viktigaste kategorin, kommunikationer, placeras Uppsala bland mellanmjölken i mitten. Faktorer som cykelvänlighet och studentrabatt och nöjdhet i kollektivtrafiken stod där i fokus.
– Vi gjorde undersökningen innan UL införde studentrabatt på enkelbiljetter, så där tappade Uppsala lite poäng, menar Denice Karlsson.
Att Uppsala fick en sistaplats i kategorin karriärmöjligheter har att göra med den stora mängden studenter i stan. Detta då de bland annat utgått från medellönen i kommunen, som i Uppsala blir låg på grund av den stora andelen studenter. Även antal lediga heltidsjobb i förhållande till antalet invånare räknades in.
Uppsala får alltså lägre poäng för att det finns fler studenter här, är inte det en indikation på att staden ska högre upp i rankningen snarare än längre ner?
– Jag förstår hur du menar men popularitet är inte en faktor vi har tittat på.
Studenten Sara Bjursten har flyttat till Uppsala från Malmö.
– Jag flyttade hit för att plugga och inte för att jobba.
– Och jag tror att vi har roligast under studietiden, fyller kursaren Elsa Spengler i.
Samtliga större studentstäder, förutom Stockholm, saknas i topp tio. Dras studenter till de mindre städerna?
– Svårt att säga, de får läsa undersökningen i sin helhet och titta på de parametrar de är mest intresserade av, säger Denice Karlsson.