Uppsala bäst på rökfritt i hela Europa
Allt fler slutar röka i både Sverige och övriga Europa. Än snabbare sjunker andelen av befolkningen som utsätts för passiv rökning. Restriktioner av möjligheterna att röka hjälper till att minska både aktiv och passiv rökning.
— Ett viktigt fynd är att minskad passiv rökning i hemmet och på jobbet också tycks hjälpa rökare att sluta röka och minskar risken för att icke-rökare ska börja röka, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allegiklinik i Uppsala, som är huvudansvarig för studien.
Stor hälsoenkät
Undersökningen bygger på uppgifter om drygt 9 000 vuxna kvinnor och män i 29 städer, däribland Uppsala, i 14 länder. Med nära tio års mellanrum besvarade de vid två tillfällen en omfattande hälsoenkät, som även innehöll frågor om deras rökvanor och sociala och ekonomiska ställning.
Under de tio åren sjönk andelen rökare i gruppen med sex procentenheter, från 34 procent i början av perioden till 28 procent tio år senare.
Än mer drastisk var nedgången i passiv rökning. Under de tio åren sjönk andelen icke-rökare som mer eller mindre dagligen utsattes för andras tobaksrök med 17 procentenheter, från 41 till 24 procent.
— Även om trenden mot mindre rökning och passiv rökning är likartad i nästan hela Europa, finns dock stora skillnader i rökvanorna mellan olika länder och städer, säger Christer Jansson.
I till exempel Spanien är både rökning och passiv rökning betydligt vanligare än i till exempel Frankrike och Italien, som i sin tur har en betydligt högre andel rökare och passiva rökare än Sverige, Australien och USA.
Uppsala långt på väg
Av de enskilda städerna i studien är det faktiskt Uppsala, med 14 procent aktiva rökare och sex procent passiva rökare, som kommit längst på vägen mot ett rökfritt samhälle.
Det är dock bara en enda stad i studien, estniska Tartu, som bryter trenden mot minskad rökning. I Tartu steg andelen rökare till 43 procent, en ökning med nästan 13 procentenheter, under tioårsperioden.
— Förmodligen har de sociala omvälvningarna efter Sovjetunionens sammanbrott tillsammans med de västerländska tobaksbolagens intensiva marknadsföring bidragit till ökningen, säger Christer Janson.
Större minskning bland män
Nedgången i rökning och passiv rökning i de flesta europeiska länder har inte varit jämnt fördelad mellan olika grupper. I de flesta länderna har nedgången i rökning varit betydligt större bland män än bland kvinnor och större bland medelålders än bland yngre europeer.
— Vi ser också att chansen att lyckas sluta röka är lägre för dem som bor eller jobbar med andra rökare liksom för dem som har en mer utsatt social och ekonomisk ställning, säger Christer Janson.
När uppgifterna i studien samlades in hade ännu inte det svenska förbudet mot rökning på krogen trätt i kraft.
— Våra resultat kring sambandet mellan passiv och aktiv rökning pekar dock på att den sortens förbud i Sverige och flera andra länder inte bara är till nytta för icke-rökarna utan kommer att bidra till att ytterligare sänka andelen rökare i samhället, säger Christer Janson.
Studien publiceras i dag onsdag i facktidskriften European Respiratory Journal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!