Vid årsskiftet fanns i Uppsala kommun 306 mindre solcellsanläggningar, av den storlek som ryms på ett villatak. Det innebär att Uppsala leder solcellsligan i villaklassen före Göteborg med 237 och Gotland med 217 anläggningar.
Och intresset är fortsatt högt. Mikael Björnér på Vattenfall, som ansvarar för elnäten i Mälardalen, säger att det är en hög tillströmning av kunder som installerat solpaneler.
– I mars i år var tillströmningen av solcellsärenden tre gånger högre jämfört med mars i fjol. Och i april var ökningen ännu högre jämfört med fjolåret, säger han.
Enligt Jonas Nordström på Uppsala Solenergiprojekt är investeringen i solpaneler lönsam. Med dagens elpriser och skatteregler innebär det en avkastning på mellan 5 och 9 procent. På 10–15 år är solpanelerna betalda.
Kristina Starborg, utvecklingsledare på Uppsala kommun, är glad över utvecklingen.
– Det är jättekul att så många installerat solceller. Om vi ska kunna nå målen om förnyelsebar energi krävs det att många fler än kommunen satsar. Vi försöker gå före och visa att det går att installera solceller även i vårt klimat. På alla tak som är lämpliga sätter vi upp solceller när det ska renoveras eller byggas nytt på kommunala fastigheter, säger hon.
Kommunen håller nu också på att sätta ihop en grupp med energirådgivare som ska jobba mer utåtriktat mot allmänheten. Ett led i det arbetet är en interaktiv solkarta som finns på kommunens hemsida. Här kan alla fastighetsägare se hur mycket el de kan få från solpaneler på sitt eget hus. Med hjälp av en högupplöst flygskanning har alla byggnader i Uppsala tätort kartlagts. Klickar man på sitt hus på kartan får man upp en beräkning av hur mycket inkommande solstrålning taket tar emot, och hur mycket el man kan förvänta sig att få ut, beroende på hur stor yta med solpaneler som installeras.