UNT har vandrat på Berthåga kyrkogård med Tord Engström som är chef för begravningsverksamheten i Uppsala. Som UNT tidigare har berättat har Uppsala kyrkogårdar utnämnts till årets kyrkogårdsförvaltning.
Tord Engström, möter oss i den ljuva försommargrönskan på Berthåga kyrkogård med diplomet från prisutdelningen i handen. Det fick han och Eva-Karin Claesson, chef Uppsala kyrkogårdar, ta emot vid en ceremoni i Blå Hallen i Stockholm för ett par dagar sedan.
– När jag tittade på motiveringen på diplomet blev jag så stolt över min arbetsplats och över alla som arbetar här, säger Tord Engström.
Han är trädgårdsutbildad och har arbetat på andra kyrkogårdar innan han fick jobbet i Uppsala 2001.
Prismotiveringen handlar om god kundservice och gott miljöarbete, men också om att organisationen är ”framsynt och platt”. Juryn består av ledamöter från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU:s tankesmedja Movium, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer.
– När vi dokumenterade allt arbete vi gör vad gäller miljön, så visade det sig att det var en hel del. Till exempel har vi en egen kompostanläggning därborta, säger Tord Engström och pekar.
SLU har undersökt jorden från den och kommit fram till att den är minst lika bra som köpt jord. När det gäller personalen, ett femtiotal helårsanställda och dubbelt så många på sommaren, försöker Tord Engström ha så nära beslutsgångar som möjligt, med målet att verkligen få fram allas synpunkter.
– Vi jobbar också mycket med bemötandet av kyrkogårdsbesökarna, hur personalen ska kunna möta människor i djup sorg med respekt.
Tord Engström berättar gärna om denna Uppsalas yngsta och till ytan största kyrkogård. Den anlades 1965 och är både en mångkulturell och en traditionellt kristen gravplats.
– Den är anlagd i naturmark och det finns bland annat en minneslund i anslutning till en naturlig källa här, säger han medan vi går på de knastrande gångarna.
Det finns både skogsmiljö och ängsplats att begravas på. Inom området finns också en judisk och en muslimsk begravningsplats, samt en för Bahai-anhängare. 2001 anlades Trädkyrkan, en ceremoniplats i det fria. Den kantas av mindre träd, men tanken är att de ska växa vidare och så småningom bilda valv över platsen.
Vi möter Birgitta Collin från Sollentuna som är i färd med att plantera blommor på sina föräldrars grav.
– Tidigare betalade jag för att graven skulle skötas, men numera turas jag och min bror som bor i Uppsala om med det, säger hon.
Hon tycker gravplatsen annars är vacker, rofylld och välskött. Och återgår till att placera blomplantorna på graven.