Bland annat slås det i dokumentet fast att en förutsättning är att det finns 2 000–2 500 p-platser i anslutning till arenan. Arenabolaget förbinder sig att maximalt betala för vad anläggning och drift av 2 500 p-platser på mark skulle kosta.
I detaljplanen konstaterar man att arenabolagets önskemål om 2 500 parkeringar skulle kräva 7 hektar mark, om de anläggs som markparkering. Området runt arenan är dock tänkt att bli ett nytt stadscentrum där det ska byggas både bostäder och arbetsplatser, vilket ger ett mycket högre värde på marken än om den används för parkeringsplatser.
Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för byggfrågor, säger att det inte är realistiskt att ordna så många som 2 500 parkeringsplatser till arenan, utan att man får se till att besökarna i första hand tar sig dit på andra sätt än med bil.
– Det går att lösa på andra sätt än att använda värdefull mark till parkeringar. Att på det sättet anlägga parkeringar fungerar inte i en växande stad. Det vet arenabolaget och det har varit klart sedan länge, säger Erik Pelling.
För att minska parkeringsbehovet handlar det om att få de arenabesökare som bor i Uppsala att välja andra färdsätt till arenan. Lösningarna kan vara särskilda matarbussar eller att bussbiljetten ingår i biljettpriset. Men arenabolagets företrädare säger att man inte har någon möjlighet att ordna matarbussar, och att man förutsätter att kommunen ordnar de p-platser som utlovats.
– Bolaget har ett avtal med kommunen och jag utgår från att det gäller, säger Torbjörn Wennberg, vd för Uppsala Eventcenter.
Just nu förhandlar kommunen med Atrium Ljungberg, som äger Gränby centrum, om att utnyttja deras parkeringar för arenabesökare. I detaljplanen konstaterar man dock att det inte finns något stort överskott av parkeringsplatser vid köpcentrat, vilket gör att det inte täcker hela behovet.
Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd, som skrev under avtalet under sin tid som kommunstyrelsens ordförande, säger också att avtalet gäller, men tror inte att det är en fråga som kommer att vara svår att lösa.
– Det finns stora möjligheter att lösa det här. Kommunen äger mark på andra sidan motorvägen, bara tio minuters gångväg från arenan, säger Fredrik Ahlstedt.
Det pekas ut som verksamhetsområde i översiktsplanen. Kan man lägga parkeringar där?
– Det beror på vilket tidsperspektiv man anlägger. Inga detaljplaner är antagna än, och det går att flytta runt parkeringarna allt eftersom man bygger. Det räcker med en grusad yta.
Hur ska parkeringsfrågan lösas på sikt?
– Då kan man bygga parkeringshus. Det är den långsiktiga permanenta lösningen.
Hur ska man få tillbaka pengarna för en sån investering?
– Det går att lösa med avgifter. Man får hitta en överenskommelse med Atrium Ljungberg om en gemensam parkeringsanläggning. Och parkeringsanläggningar betalas med avgifter.
Hur går det ihop med affärsidén för Gränby centrum att erbjuda fri parkering?
– Det blir ett problem för Atrium Ljungberg.
När landstinget byggde parkeringshus vid Akademiska sjukhuset kostade det 142 miljoner och rymde 577 platser. Ska man lösa hela parkeringsbehovet till arenan enligt avtalet på samma sätt behövs parkeringshus för fyra gånger så många bilar vilket, med samma kostnad per p-plats, innebär ett bygge på drygt 500 miljoner kronor. Det är samma storleksordning som bygget av Konserthuset.