Uppsala är föredragsstaden nr 1

Gillar du att gå på föredrag? Grattis! Du bor i rätt stad. I Uppsala ordnas massor av föredrag - och som publik är vi föredömliga.

Utrikespolitiska föreningens Susanna Honnér drömmer om att få anlita Hillary Clinton som föredragshållare.

Utrikespolitiska föreningens Susanna Honnér drömmer om att få anlita Hillary Clinton som föredragshållare.

Foto:

Uppsala2009-10-23 06:03
Hittills i år har det hållits 768 föredrag i Uppsala - om man bara räknar de föredrag som anmälts till Citys kalendarium. Det blir 17 föredrag i snitt per vecka.
En av arrangörerna som utmärker sig är Utrikespolitiska föreningen. Inte bara för att de har minst två föredrag i veckan, utan främst för alla storheter de lockat hit. Genom åren har massor av toppnamn inom världspolitiken hållit föredrag i deras regi vilket, föga förvånande, dragit en storpublik. Bara i höst har föreningen kunnat ståta med FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon och statsminister Fredrik Reinfeldt.
- Vi har funnits i 60 år och har ett bra rykte, förklarar Utrikespolitiska föreningens ordförande Susanna Honnér framgången.
- Men det är klart att det ligger mycket jobb bakom, vi underhåller många internationella kontakter i åratal. Föredragshållarna vet att de får en bra publik: folk här är kända för att vara insatta och intresserade av många ämnen.

Birgitta Öman, som håller i programverksamheten på Stadsbiblioteket, bekräftar bilden av en kunnig publik. Att ordna föredrag i den här stan är tacksamt, säger hon:
- I Uppsala finns väldigt många duktiga människor som kan hålla föredrag, men också en mycket intresserad och kvalificerad publik. Föredragshållare säger ofta att publiken här är rolig för att de har så mycket frågor och synpunkter. Det blir ofta väldigt bra diskussioner.

På frågan vilka ämnen som lockar flest får Birgitta Öman svårt att svara. Författarbesök, samhällsföredrag, klimatfrågor ... Det mesta lockar, konstaterar hon. Inte heller kan hon peka ut den typiske åhöraren. Unga, äldre, kvinnor, män - publiken på Stadsbibliotekets föredrag är en mycket mixad skara.
- Vi arbetar medvetet med marknadsföring och på att ha ett varierat programutbud för att nå så många som möjligt. Och jag kan se att intresset för föredrag ökar. I dag kommer ännu fler än när jag började med programverksamheten för 15 år sedan.
Varför?
- Jag tror att folk uppskattar att möta levande människor som man kan ställa frågor till. Inte bara höra någon på tv:n som berättar något, utan att få föra ett samtal.

Birgitta Öman är något på spåret. På Stadsbibliotekets nya kafé Kardemumma hålls sedan september filosofiska möten mellan forskare och publik, på Gottsundabiblioteket pågår serien Samtal pågår och i flera av stans kyrkor ordnas föredrag med inslag av samtal och diskussion.
Lötenkyrkan, till exempel, satsar ambitiöst på att vara en arena för möten om livsutvecklingsfrågor. Det började för sex år sedan med föredrag som skulle stötta och inspirera föräldrar.
Intresset var stort och förfrågningar kom om kyrkan inte ville arrangera föredrag som inte bara hade med föräldrarollen att göra.
Sagt och gjort. I dag har Lötenkyrkan föredrag om allt från föräldraskap till självmord och familjehemligheter.
- Vi märker att det finns ett väldigt stort behov och intresse för att prata om den här typen av frågor. Våra föredragshållare tar ofta upp skambelagda ämnen och bjuder på sina svagheter, och jag tror att folk i dag behöver höra att det är helt okej att inte vara perfekt, säger församlingens pedagog Eva P Forslund.

På Utrikespolitiska föreningens föredrag i måndags, då City kom på besök, föreläste lobbyisten Annelie Andersson om EU:s handelsavtal med Centralamerika. Just kvinnliga föredragshållare är något som ­Susanna Honnér vill få hit oftare.
- Hillary Clinton vore ju en dröm. Jag skulle vilja höra henne prata om sin framtidsvision och konkreta handlingar för att nå dit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om