Uppsala är bäst!

Uppsala är bäst, sjöng skalden Gunnar Wennerberg. Och visst hade han rätt. Vi har en massa anledningar till att vara rejält stolta över vår stad. City har träffat sex Uppsalabor som inte skäms för sig.

Bakre raden fr v Peter Boivie, Barbro Eriksson, Peter Wallensteen. Främre raden fr v Paul Adam, Johanna Carlson, Charlotte Ryner.

Bakre raden fr v Peter Boivie, Barbro Eriksson, Peter Wallensteen. Främre raden fr v Paul Adam, Johanna Carlson, Charlotte Ryner.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-04-02 17:50
Svensk mästare i breakdance
Paul Adam, 24 år, svensk mästare i breakdance:
Tre gånger de senaste fyra åren har gruppen Grounded vunnit SM i gruppbreakdance. Hälften av den åtta man stora gruppen kommer från Uppsala.
- Träningsmöjligheterna har varit väldigt bra för oss här i Uppsala. Vi har alltid fått bra lokaler att träna i, säger Paul Adam.
Nu ger Paul Adam, liksom övriga Uppsalabor i Grounded, kurser i Uppsala för att stan ska bli ännu bättre i breakdance och för att fler ska upptäcka dansen.
För Grounded är nästa utmaning att vinna de nordiska mästerskapen, som de tidigare kommit tvåa och trea i.
- Nu ska vi vinna. Vinner man kvalar man direkt till VM.

Bäst på avancerad cancervård
Barbro Eriksson, 58 år, professor och specialistläkare:

Patienter från hela världen kommer till Uppsala för att få behandling för hormonproducerande tumörer. Läkarna på Akademiska sjukhusets avdelning för onkologisk endokrinologi är nämligen världsledande på detta.
- Det är vår medvetna satsning på forskning inom diagnostik och behandling som gör att vi har den status vi har, säger Barbro Eriksson, verksamhetschef på avdelningen.
Barbro Eriksson och hennes kollegor har forskat fram en unik bildteknik som hittar små tumörer som inte går att upptäcka med vanlig röntgen. Dessutom har de tagit fram nya mediciner som förlänger livet på patienterna.
- I början av 80-talet levde patienter med spridd sjukdom två år efter diagnosen, nu lever de i snitt tio år. Och de lever bra liv, säger Barbro Eriksson.

Svensk mästare i fridykning
Peter Boivie, 43 år, svensk mästare i fridykning:

7 minuter och 28 sekunder klarar Peter Boivie att hålla andan under vattnet. Det är svenskt rekord. Förra året tog han dessutom brons i VM.
- Jag är bra på att slappna av och blir inte så lätt nervös eftersom jag är van att stå på scenen, säger Peter Boivie, som även är känd i sånggruppen VibaFemba.
Uppsalas dykklubb Tumlaren har en fridykningssektion, där omkring 20 personer är med. Därmed är det en av Sveriges största fridykningsklubbar.
- Att Uppsala är så bra på fridykning beror nog dels på alla studenter som kommer hit och är aktiva. Men kanske främst på att vi har Fyrishov, som har väldigt bra bassänger. Förutsättningarna är helt enkelt väldigt bra i stan, säger Peter Boivie.

Europeisk mästare i bangolf
Charlotte Ryner, 21 år, svensk mästare i bangolf:

Uppsala är bäst i hela Europa på bangolf - eller minigolf som det kallas utanför proffskretsar. Förra året vann såväl herr- som damlaget Europacupen.
- Vi har otroligt bra sammanhållning i klubben. Vi har kul ihop och stöttar varandra. Det är nog därför vi är så bra, säger infödda Uppsalabon Charlotte Ryner som är en av klubbens stjärnor.
I fjol vann hon SM i damklassen, medan brorsan Carl-Johan Ryner kammade hem herrguldet.
Uppsalas bangolfklubb bildades redan 1934 och är därmed Sveriges äldsta. Kanske har den långa bangolfstraditionen något att göra med dagens framgångar.
- Vi har bra banor som vi är duktiga på att ta hand om, säger Charlotte Ryner.

Konfliktforskning i världsklass
Peter Wallensteen, 62 år, professor i freds- och konfliktforskning:

När länder i konflikt vill hitta medlare vänder de sig ibland till Uppsala. Freds- och konfliktforskningen vid Uppsala universitet är nämligen världsledande.
- Att samla så många konfliktforskare som Uppsala gör är sällsynt även internationellt. Vi har skapat en unik kartläggning av alla konflikter i världen, säger professor Peter Wallensteen som agerat medlare i bland annat Israel-Palestina-frågan.
Uppsalas engagemang för fred går många decennier tillbaka. Dag Hammarskjöld var en skicklig medlare under sin tid som FN:s generalsekretare, och är bara en i raden av Uppsalabor som fått Nobels fredspris.
- Det har funnits en särskild respekt i den här staden för att fred är viktigt, säger Peter Wallensteen.

Bästa Sista april-festen i världen
Johanna Carlson, 21 år, forsränningsarrangör:

Ingen annanstans är man lika bra på att välkomna våren som i Uppsala. Vårt sista aprilfirande är unikt och storslaget med sina hundraåriga traditioner, från morgonens champagnefrukost till kvällens majbrasor och gasquer. Ett firande som besökare från hela Sverige kommer för att uppleva.
- Det som gör Sista april så bra här och som vi kan vara väldigt stolta över är att det finns något för alla - inte bara för studenter. Också mormor kan vara med och kasta studentmössan. Det gör att det blir väldigt familjär stämning, säger civilingenjörsstudenten Johanna Carlson.
Johanna Carlson är uppvuxen i Uppsala och beskådade som barn fascinerat studenterna när de varje Sista april forsade fram på fantasifulla flytfordon på Fyrisån. Nu är hon själv med i forskå, den kommitté som arrangerar forsränningen.
- Forsränningen är lite av kärnan i Sista april för mig.

...och här är några fler områden där Uppsala dominerar:

Luftburen intensivvård. Akademiska sjukhuset är det enda svenska sjukhus som i luften - helikopter och flyplan - kan ge svårt sjuka patienter intensivvård. Anlitas av sjukhus i hela landet, och har skrivit avtal med försvaret om att transportera skadade soldater.

Brännskadevård. Akademiska sjukhuset ger högklassig vård till svårt brännskadade personer. Bland annat har forskare här upptäckt hur man kan odla fram ny hud.

Hjärnstamsimplantat. Akademiska sjukhuset var först i Europa med att operera in hjärnstamsimplantat, dvs ett chip som sätts direkt på hjärnstammen hos en person som förlorat hörseln av exempelvis en tumör. Inget annat nordiskt sjukhus gör sådana operationer.

Forskning inom förnyelsebar energi. Uppsala universitet är världsledande i forskning kring bland annat sol-, våg- och vindenergi och batterier. Ett forskarlag håller exempelvis på att ta fram ett litet, lätt och relativt billigt bilbatteri som ska klara flera mils körning.

Utveckling av läkemedel. Uppsala universitet är världsledande i läkemedelsforskning. I samarbete med Pharmacia (numera Pfizer) har Uppsalaforskare tagit fram miljardsäljande läkemedel.

Genforskning. Uppsala universitet är världsledande i forskning kring hur små så kallade RNA-molekyler styr geners aktivitet i bakterier, växter och djur. Forskningens mål är bland annat att kunna bota infektionssjukdomar.

Poker. Pokerproffset och Uppsalabon Lars Kjestrup är regerande nordisk mästare i poker. Han har även vunnit poker-SM ett flertal gånger.

Populäraste universitet. Uppsala har det bästa universitetet och det roligaste studentlivet i hela Sverige, enligt en undersökning bland svenska ungdomar.

Flest som pluggar vidare. Ingen annan stad har lika många gymnasieelever som går vidare direkt till högskola som Uppsala. 37 procent av Uppsalaeleverna börjar plugga inom ett år - nästan dubbelt så många som i övriga landet.

Körtätast. Uppsala har cirka 250 körer - fler körer per invånare än någon annan svensk stad. Eftersom Sverige är ett av världens körtätaste länder kan Uppsala till och med vara körtätast i hela världen.

Badminton. Uppsalas badmintonklubb Fyrisfjädern dominerar sporten totalt, och har kammat hem överlägset fler SM-guld än någon annan klubb de senaste tio åren.

Kortfilmsvisning. Uppsala har Sveriges enda kortfilmsfestival - en festival som därmed har status att nominera Oscarsbidrag inom genren.

Reggae. Uppsala har Nordens största reggaefestival, vilket gett stan epitetet Skandinaviens reggaemecka. 23 000 personer besökte Uppsala Reggaefestival förra året.

Multisport. Raid Uppsala är Nordens största multisporttävling. Omkring 250 lag tävlar varje år i bland annat löpning, kanotorientering och mountainbikeorientering.

Innebandy. Storvreta cup är världens största innebandyturnering med cirka 11 000 spelare och funktionärer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om