Uppsägningar i protest på barnsjukhuset

Två av områdescheferna vid Akademiska barnsjukhuset, Gustaf Ljungman och Lillemor Berntsson, har sagt upp sig. Uppsägningarna görs i protest mot en planerad omorganisation.

Uppsala2009-07-22 06:01
I ett mejl till personalen förklarar Gustaf Ljungman, chef inom verksamhetsområdet barnonkologi, att det är "efter stor vånda" som han sagt upp sitt chefsförordnande. Samma beslut har tagit av läkarkollegan Lillemor Berntsson, chef inom verksamhetsområdet barnmedicin.
Som skäl till att vilja sluta som chef anger Gustaf Ljungman att han anser att processen bakom omorganisationen fungerat dåligt, att han inte delar ledningens åsikter om dess värde för barnsjukhuset och att ledningsgruppen inte fungerar tillfredsställande.

"Jag har svårt att finna glädje och motivation och kommer därmed att ha svårt att göra ett bra jobb som medlem av ledningsgruppen och som chef", skriver han i mejlet.
Gustaf Ljungman har semester. Per telefon säger han att han i nuläget inte närmare vill kommentera varför han sagt upp sig, men att han har för avsikt att stanna kvar som chef till utgången av den tre månader långa uppsägningstiden i slutet av september. Uppsägningen påverkar inte hans tjänst som överläkare vid barnonkologen.

Den planerade omorganisationen vid barnsjukhuset innebär bland annat att de tre verksamhetsområdena barnmedicin, barnneurologi och barnonkologi ska slås samman och ledas av en gemensam verksamhetschef.
- Syftet är att ge Akademiska barnsjukhuset en tydligare organisation, bland annat genom att den gemensamma verksamhetschefen för barnneurologen, barnmedicin och barnonkologen ska fungera som sjukhusets ansikte utåt, säger Margareta Öhrvall, chef för Akademiska sjukhusets kvinno- och barndivision.
Nyföddhetsvården och barnkirurgin ska dock fortsätta att vara separata verksamhetsområden med egna verksamhetschefer.

De fackliga organisationerna och läkare vid barnsjukhuset har, som UNT tidigare berättat, kritiserat planerna. Bland annat har kravet på en enda gemensam sjukhuschef förts fram.
- Det bedömer jag som en mindre bra idé, eftersom det skulle skapa ytterligare en nivå i ledningsfunktionen, säger Margareta Öhrvall.
Framåt slutet av augusti tror hon att tjänsten som gemensam chef för barnmedicin, barnneurologi och barnonkologi kan annonseras ut.
- Sedan räknar jag med att den nya organisationen ska kunna träda i kraft före årsskiftet. Tidplanen hänger litet på om den nya chefstjänsten tillsätts med en intern sökande eller en extern sökande med uppsägningstid från sitt nuvarande jobb, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!