Upprustat Linnés Hammarby invigdes
På fredagseftermiddagen ringde Uppsala universitets rektor i den gamla vällingklockan på Linnés Hammarby utanför Uppsala. Det var dags för invigning av ett nytt besökscentrum, ny utställning och en upprustad trädgård.
Lona Forslid, Linnéättling i sjunde ledet var inbjuden till invigningen på Linnés Hammarby.
Foto: Elin Furby
Lona Forslid var en av de inbjudna gästerna Hon är linnéättling i sjunde led efter Linnés äldsta dotter Elisabeth.
- Visst har Linné alltid funnits i mitt liv, men jag är ingen botaniker, jag är fastighetsmäklare. Och det är ju inte så att jag känner mig hemma här, men det är roligt med jubileet och det är fantastiskt att man vårdar det här stället.
I sitt hem har hon en del minnen efter Linné, några möbler, tavlor och liknande föremål.
Efter ett par intensiva år av konservering av föremål, nybygge, omskyltning och trädgårdsarbete är det dags att slå upp portarna till Linnés Hammarby på första maj.
- Vi har tre ledord för Linnés Hammarby. Det är bevara, förklara och tillgängliggöra, säger trädgårdsintendent Karin Martinsson när hon sitter på trappen, iklädd tidsenlig 1700-talsderäkt och låter blickarna falla på det sibiriska äppelträd som Linné lät plantera i mitten av 1700-talet.
I den västra flygeln finns en permanent utställning ?Linné på Hammarby?, som berättar om platsens historia och om familjen Linnés liv på gården.
På fredagen överlämnade företaget SH-Bygg det nya besökscentrumet till universitet. Företaget har sponsrat bygget med hälften av den totala kostnaden, 1,5 miljoner. Enligt trädgårdsdirektör Mats Block får företaget i gengäld skylta i området och använda lokalerna till kundträffar.
Inför den här säsongen har det myntats ett nytt begrepp i Linnés värld. Linnés Hammarby, Linnéträdgården, Botaniska trädgården och Tropiska växthuset får samlingsnamnet Uppsala-Lineanska Trädgårdar.
Även Linnéträdgården slår upp sina portar första maj. Besökarna kommer att mötas av nya växter, en besökspaviljongen av glas och apotekare, trädgårdsmästare och botaniker bland guiderna.
I Linnémuseet kan man bland annat beskåda sex kompletta rokokotapeter som tillverkats på gammalt vis efter tidstypiskt förlagor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!