Upprörda över programflytt

Lärare på Bolandgymnasiets introduktionsprogram har skrivit öppet brev.

Uppsala2015-05-07 22:05

Beslutet om Bolandgymnasiets nedläggning och programflytt har väckt mycket skarp kritik från både lärar- och elevhåll. Det senaste inlägget i debatten kommer från lärare på Bolandgymnasiets introduktionsprogram som menar att en flytt av programmet är oetiskt av flera olika skäl.

I ett öppet brev till kommunen beskriver lärarna att många av eleverna som kommer in på intruduktionsprogrammet har "någon form av psykisk ohälsa, neuropsykiatrisk diagnos, språkstörningar eller en tidigare kriminell bakgrund". För att en god undervisning ska kunna säkerställas är en god planering och organisation nödvändiga delar, skriver lärarna vidare.

I det öppna brevet ställer också lärarna flera krav på kommunen.

Läs hela brevet här nedan:

Skrivelse med anledning av nytt förslag om flytt av IM-Boland (150507)

Vi har hört vad ni sagt och skrivit, förstår begreppet budget i balans och har accepterar en nystart för kommunens yrkesprogram ute på Jälla. Detta kan vara en god idé om det sköts på ett bra sätt.

Beslutet att introduktionsprogrammet ska flytta och övergå till Jällas organisation redan i augusti 2015 är oetiskt, oprofessionellt och orealistiskt av många olika skäl. Det vore lika oprofessionellt av oss som lärare, instruktörer, specialpedagog och elevhälsa att inte reagera på detta beslut.

Till introduktionsprogrammet, IM, kommer elever som av olika anledningar inte klarat av att läsa in grundskolans alla betyg. De flesta elever upplever således minst ett misslyckande eller stora svårigheter att hantera skolsituationen när man blir antagen till IM. Många av eleverna har någon form av psykisk ohälsa, neuropsykiatrisk diagnos, språkstörningar, en tidigare kriminell bakgrund, haft anpassad skolgång med extra insatser under stora delar av sin grundskoleutbildning. Flera elever är dessutom nyligen anlända med språksvårigheter i svenska. Vissa elever läser endast upp ett ämne och läser delar ur karaktärskurser för att sedan söka vidare till nationellt yrkesprogram, men de allra flesta elever fortsätter sin utbildning på IM Yrkesintroduktion och blir anställningsbara efter tre år. Även elever från grundsärskolan har rätt att söka IM. Vi jobbar med att fånga upp ungdomar som annars skulle bli en stor ekonomisk belastning för samhället, samt riskera att hamna i utanförskap, drogberoende och kriminalitet. När ni pratar om budget i balans pratar ni bara om en budget i balans för skolan, inte för samhället. Vi besparar kommunen miljoner genom att göra dessa ungdomar anställningsbara, vilket vi är rädda för att vi inte kommer kunna göra om denna flytt genomförs så ogenomtänkt.

Intagningen till IM bli klar senare än nationella program. Alla har en individuell studieplan eftersom man kommer med olika förutsättningar och har olika mål med utbildningen. Gemensamt är att eleverna har två dagar praktiska karaktärslektioner där eleverna läser delar av nationellt gymnasieprogram för att bli anställningsbara i något företag.

För att allt detta ska fungera krävs en god planering och organisation. Eleverna måste förberedas, bearbetas, övertygas, veta och förstå vart de ska flytta. Det finns stora fördomar hos eleverna på båda skolorna vilket är spännande att arbeta med men detta kräver ett väl genomtänkt och planerat arbete som kan ta lång tid och energi av lärare som ska lägga sin energi på undervisningen. Vi på IM anser med största övertygelse och kunskap att inget av detta går att göra på ett professionellt sätt till augusti 2015.

Det är av yttersta vikt med ett fungerande elevhälsoteams arbete (kurator, skolsköterska specialpedagog och yrkesvägledare) runt eleverna på IM eftersom flytten inte är självvald. Risk är att oro, psykisk ohälsa och behovet av en god elevhälsa ökar eftersom denna elevgrupp kräver trygghet, struktur, tydlighet samt förberedelse för att kunna genomföra sina studier på ett likvärdigt sätt. I den planerade flytten finns det inte möjlighet till det. Det finns även risk för att tappa nuvarande och sökande elever.

I dagsläget saknas färdigställda praktiska och teoretiska undervisningshallar, samt omklädningsrum för att ta emot 50 nya elever med särskilda insatser och anpassad undervisning. För att kunna utföra sina studier på ett likvärdigt sätt krävs en seriös och professionell plan för hur dessa lokaler ska färdigställas samt hur undervisning ska bedrivas. Material, utrustning och specialverktyg måste införskaffas som vi nu kunnat samanvända inom Boland för att hålla nere kostnader.

Man måste beakta att det är två IM program med olika traditioner och yrkesinriktningar som hittills arbetat på olika sätt för att nå Skolverkets krav på utbildningen. Även här krävs ett seriöst och professionellt planerat arbete på hur man ska gå till väga för att bygga upp något nytt samtidigt som eleverna har rätt till en likvärdig utbildning. Enligt våra beräkningar är tidsramen för kort för att kunna genomföra dessa rekonstruktioner.

Om ert mål är att avskaffa IM Yrkesintroduktion fordon, bygg samt estet för dessa elever är ni på rätt väg. Det krävs ett seriöst och professionellt förfarande som är väl förankrat hos elever, vårdnadshavare, personal och lokaler om denna flytt ska genomföras. Vi behöver minst ett läsår för att kunna planera och bedriva en sådan omfattande flytt. Elever och personal är mentalt förberedda på att göra en flytt ner till Björkgatan eftersom hyrda lokaler redan finns på Björkgatan. På nedläggningsmötet tryckte ni på att alla elever som påbörjat sin utbildning kommer att få slutföra den med samma förutsättningar. Detta ser inte vi som möjligt i nuläget.

* Vi i personalen anser oss ha rätt att kräva ett möte med dig snarast för att ta del av hur den konkreta planen för en flytt av verksamheten ska göras samt hur vi ska arbeta för att göra den möjlig och vilka resurser som läggs på den.

* Vi kräver också att få veta vilka mål eller visioner ni satt för verksamheten samt hur planen för genomförandet ser ut.

* Personal kräver omgående besked om tjänstefördelning till hösten!

* Vi kräver att ni kallar till ett möte snarast där du informerar elever och anhöriga om hur och var flytten ska genomföras.

* Eleverna måste få en konkret beskrivning av planen för att kunna få en rimlig chans att göra ett eget val innan den 15 maj.

Hälsningar

Personal på Bolandgymnasiets introduktionsprogram

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om