Runt 80 deltagare, föräldrar, fackliga företrädare och politiker, trotsade det dåliga vädret för att uttrycka sitt stöd för modersmålsenheten, som kommunen vill lägga ner. 2 300 barn i förskolan berörs och utbildningsnämnden ska fatta beslut i frågan på onsdag nästa vecka.
Tiden för att påverka håller på att rinna ut och det är de som tagit sig till manifestationen mycket medvetna om. Ana Morandeira har två barn, fyra och sju år, som hittills fått ta del av modersmålsstödet i förskolan. Hon har uppskattat att kommunen erbjudit stödet, nu är hon orolig för vad som ska hända.
– Det känns frustrerande. Politikerna repeterar att det här är det bästa för våra barn, men de lyssnar varken på modersmålslärarna eller språkexperter. Den här manifestationen känns som det sista försöket vi har. Vi säger till politierna att snälla, lyssna på oss, ni vet inte vad ni gör, säger hon.
Bredvid henne står Laia Ceje, som har en 3,5-årig son i förskolan. Hon är upprörd över den brist på information som präglat processen, att varken personalen eller föräldrarna fått veta vad som ska hända och hur det är tänkt att fungera.
– Och den svenska synen på modersmålsundervisning är speciell, att stöd för barnen att utveckla sitt språk och sin kultur också bidrar till integrationen. För barnen är det viktigt att känna till sina rötter och det hjälper modersmålsundervisningen till med, säger hon.
Oppositionspolitikerna Stefan Hanna (C) och Mohamad Hassan (L) tog i sina tal tillfället i akt att även ge en känga eller två till den rödgröna majoriteten över svikna löften till väljarna. Liberalerna har tagit fram ett eget förslag som ska läggas fram i utbildningsnämnden.
– Modersmålslärarnas kompetens som just modersmålslärare kan inte ersättas av konsultativt stöd. Alla barn måste få det stöd de behöver, även om behov och förutsättningar kan skilja sig åt, säger Mohamad Hassan.
Constanze Ackermann-Boström och Tommie Petersson är föräldrar till flerspråkiga barn och startade Facebookgruppen "Rädda modersmålsenheten i Uppsala kommun", som drog ihop manifestationen på fredagen. Tillsammans med den namninsamling som modersmålspedagogerna ligger bakom har de nu fått ihop sammanlagt runt 5 500 namnunderskrifter i protest mot nedläggningen. Men de är inte överdrivet förhoppningsfulla inför utbildningsnämndens beslut.
– Det ser lite hopplöst ut. Den här processen har inte varit särskilt demokratisk, det har varit svårt att få information, svårt att få tag på handlingar och bilda sig en egen uppfattning, säger Constanze Ackermann-Boström.
– Men det är principiellt viktigt att göra motstånd mot en nedskärning av det här slaget, det ska inte vara lätt att driva igenom ett sådant här förslag, fyller Tommie Petersson i.