Upprop för sänkt koldioxidgräns

Gränsvärdet för koldioxid som diskuteras i den internationella klimatdebatten är alldeles för högt och hotar på sikt mycket av livet på jorden. Det hävdar Tällberg Foundation och Stockholm Environment Institute som i veckan gick ut med ett upprop om att sänka gränsvärdet.

Pär Holmgren.

Pär Holmgren.

Foto:

Uppsala2008-06-24 18:57
I internationella klimatförhandlingar diskuteras ofta gränsvärdet 450 ppm (miljondelar) koldioxid i atmosfären. I uppropet föreslås i stället 350 ppm. Det har publicerats i de stora tidningarna Financial Times, International Herald Tribune och New York Times för att nå ut till länder som är delaktiga i förhandlingarna inför nästa stora klimatmöte i Köpenhamn i december 2009.
Uppropet är undertecknat av 150 av världens ledande klimatforskare, politiker och företagsledare med flera. En av dem är meteorolog Pär Holmgren. Svenska politiker har förstått att klimatfrågan är viktig och debatten blivit alltmer konstruktiv här, säger han.
- Men det är en verkligt global fråga så det gäller att samma process kommer i gång i USA och Kina, ja i alla världens länder.

I dag har atmosfären en koldioxidhalt på 385 ppm, enligt ny forskning. Och koldioxidutsläppen ökar med tre procent varje år. Tidigare uppskattade forskare att koldioxidnivån kunde nå 450, eller till och med 550 ppm, utan alltför stora konsekvenser. Men den senaste forskningen visar att den nivån förmodligen skulle höja havsnivån med över en meter under detta århundrade, och minst tre meter längre fram. Jordens temperatur skulle stiga med två grader eller mer, enligt uppropet från Tällberg Foundation och Stockholm Environment Institute.
Koldioxidutsläppens effekt på miljön har varit känd av FN:s klimatpanel sedan tidigt 90-tal, men världens politiker har gjort för lite, konstaterar Pär Holmgren.
- Det är extremt viktigt att utsläppen går ner till noll så snabbt som möjligt, helst inom tio år. Vi måste fasa ut oljan och på sikt sluta använda kol. Vi måste dessutom utveckla teknik som tar bort redan utsläppt koldioxid. Världen går inte under om vi väntar 20-30 år till, men då får våra barn en ännu tuffare uppgift, säger han.

Forskarna är inte eniga om hur känsligt vårt klimatsystem är, men Pär Holmgren tycker att man ska följa osäkerhetsprincipen så att det inte "spårar ur".
- En del debattörer jämför detta med ett världskrig. Och tänk hur snabbt ett samhälle kan ställa om när det blir ett världskrig. Men det blir givetvis tufft.
Den 25-29 juni befinner sig över 450 ledare från fler än 70 länder på Tällberg Forum för att diskutera bland annat klimatfrågan. Det arrangeras av Tällberg Foundation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om