Uppriktigt sagt - om våld mot kvinnor

Uppsala2008-12-23 00:01
För ett år sedan satsade regeringen 800 miljoner kronor på 56 åtgärder för att komma till rätta med mäns våld mot kvinnor. Planen sträcker sig fram till 2010. Frågan är nu: hur långt har man kommit när det är drygt ett år kvar?
För våldet ökar alltjämt varje år. Och tyvärr brukar man se en särskild ökning i juletid. Ofta finns hög ­alkoholkonsumtion med i bilden. Helger som borde innebära frid, glädje och gemenskap blir för många en mardröm av fylla, våld och skräck. För en del barn är julen ett trauma och den värsta tiden på året.
Ökat skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor och barn samt stärkt förebyggande arbete är två viktiga områden i ­regeringens program. Men det räcker inte med att kvinnojourerna får mer resurser. Polisen måste bli "bättre på att arbeta utifrån ett brottsofferperspektiv".

Men hur långt har polisen egentligen kommit runt om i landet? Om en dödshotad kvinna inte kan förvänta sig adekvat skydd kan hon knappast ens våga polisanmäla.
Det är lika viktigt att män som dömts för våld får behandling som prevention.
Men det finns attitydförändringsprogram även för män och pojkar i allmänhet (se sid 4). De som diskuterar könsnormer påstås vara ­effektivast. Sådana frågor borde i så fall vara självklara redan i skolundervisningen.
Regeringen vill förebygga hedersrelaterat våld genom att ändra på attityder. Så varför inte så förebygga allt våld och förtryck på samma sätt?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om