Uppriktigt sagt - om det renrasiga helvetet...

Vargättling - hur känns det?

Vargättling - hur känns det?

Foto: Tina Fineberg/Scanpix

Uppsala2009-04-23 01:00
Hunden är människans bästa vän. Men är människan hundens verkliga vän? Nyligen sände SVT:­s Dokument utifrån Ett renrasigt helvete (se SVT Play) - en skakande dokumentär om vart medveten avel drivit många populära hundraser.

Cavalier King Charles, som kavar runt, skrikande av smärta, för att de drabbats av den rastypiska "sjukdomen" som beror på att kraniet blivit för litet för hjärnan. Rhodesian Ridgeback, där en allvarlig sjukdom utgör rasstandard. Och den populära schäfern, vars rygg numera sluttar så mycket att höfterna skadas.

Här finns hundar som inte kan andas, knappt kan gå, överhettas, inte kan föda, blir blinda av sin egen överflödiga hud - eller av att ögonen är så utstående att de slår i föremål ...

Dokumentären visade hur mycket sundare hundarna såg ut i början av förra seklet. Om de ändå fått förbli så friska!

Hunden har funnits hos människan i över 15 000 år och anses härstamma från några få vargtikar. I varje hund bor gener från dessa vargar - gener som vi har nytta av när hunden jobbar åt oss: springer, vaktar, jagar, leder. Detta framhöll Marit Paulsen i Expressen i går. Hon sätter sitt barska finger på många ömma punkter hos rasstandardsskrivarna.

Det är inte en dag för tidigt att ifrågasätta varför sjukdomar blivit standard hos tidigare sunda varg­ättlingar med vettig konstitution.

Och, som Paulsen skriver: Hur känns det för en varg att bli buren runt i en handväska?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om