Uppriktigt sagt: Om att utvisa människior till Syrien

Kan man skicka tillbaka asylsökande till Syrien, ett land på inbördeskrigets rand, med en regim som saknar alla spärrar mot att döda sina egna medborgare? Kan man skicka tillbaka en asylsökande som tillhör den länge diskriminerade kurdiska minoriteten och som varit aktiv i ett förbjudet politiskt oppositionsparti?Nej, det kan man faktiskt inte – helt oavsett hur man ser på andra asylärenden eller på den svenska migrationspolitiken i stort.

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-10-13 10:34

Ändå har Migrationsverket nyligen beslutat utvisa den politiskt aktive syriske kurden Asad Aliyusef. Ärendet har naturligtvis överklagats, men beslutet kan verkställas ändå. Det finns ingen skyldighet att invänta att Migrationsöverdomstolen eventuellt ändrar beslutet.

Migrationsverket är skyldigt att ta hänsyn till nya omständigheter om sådana uppstår under asylprocessens gång. Man kan tycka att månader av storskaligt våld mot oppositionen är en relevant omständighet. Men på verket tycks ingen ha märkt något – eller vågat dra någon slutsats av det som alla andra har kunnat se.

Vad som händer Asad Aliyusef om han skickas tillbaka vet ingen med säkerhet. Sannolikt grips han redan på flygplatsen och förs bort till ett ovisst öde. Men vi vet vad som långsiktigt händer i ett land som skickar tillbaka flyktingar till ett land som Syrien. Moral och anständighet urholkas och hela samhället skadas.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om