Uppriktigt sagt - om att ett nej är ett klokt ja

Uppsala2008-09-17 00:01
Ska miljöpartiet låta kravet på utträde ur EU stå kvar i partiprogrammet - ja eller nej?
Detta är frågan i den medlemsomröstning som just nu pågår, och som avgör om partiet ska acceptera Sverige som i medlem EU eller fortsätta att "markera" avstånd. För att aktivt driva frågan om utträde tycks ju inte vara särskilt aktuellt för miljöpartiet.
Utträdesparagrafen är "smått löjlig och utopisk". Så lät en röst ur den till synes starka nej-­sidan i publiken, när ja-sidans Ulf Holm och nej-sägarnas Mikaela Valtersson debatterade utträdesfrågan i Uppsala på måndagen.
Mikaela Valterssons huvudtes var att EU är ett, trots allt man kan kritisera, fun­gerande forum som erbjuder ena­stående möjligheter att påverka exempelvis klimatpolitiken över gränserna. Är man kritisk till EU så är det bättre att vara med och förändra det inifrån än att stå utanför och klaga - och ändå påverkas av vad EU gör, sade hon.
Nej-sägare påtalade att andra partier - samt "liberala ledarskribenter" - häcklar mp för att partiet exempelvis gillar EU:s utvidgning, fast de själva inte vill vara med. Kanske inte världens tyngsta argument, men det leder ändå fram till en viktig slutsats hos de kloka nej-­sägarna: miljöpartiet är inte trovärdigt med sitt utträdeskrav. EU-kritiken snarare försvagas av partiprogrammets krav på utträde.
Det är just själva paragrafen som verkar viktig för ja-sägarna. Inte utträdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om