På flera byggnader runt om i Uppsala hänger stora istappar och snö ner från taken. Att få en fallande istapp i huvudet kan vara direkt livsfarligt. För tolv år sedan dog en 14-årig pojke i Stockholm efter att en fallande istapp träffat honom i huvudet. Då dömdes en plåtslagare, som fastighetsägaren gett i uppdrag att hålla taket snö- och isfritt, till villkorlig dom och dagsböter.
Enligt ordningslagen är det fastighetsägaren som ansvarar för att skydda fotgängare och egendom från snö och is som faller från hustak. Följs inte detta kan ägaren riskera att straffas och tvingas betala skadestånd.
– Det här är något som vi håller koll på hela tiden. Det har varit en tuff vinter med mycket snö i år. På de värst drabbade fastigheterna är vi ute och rensar ungefär en gång i veckan när läget är som värst, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på fastighetsbolaget Castellum, som äger flera fastigheter i centrala Uppsala.
Enligt honom är isbildning så här års ofta ett resultat av värmeläckage där värme från dåligt isolerade, ofta äldre byggnader, bidrar till problemet.
– Istappar är ingenting som eftersträvas och på nya hus försöker man bygga bort problemet, bland annat genom eluppvärmda stuprör, säger han.
I nästa vecka väntas plusgrader, erfar SMHI. Då kan snösmältningen ta fart och därmed ytterligare öka risken för snöras. Att få bort snö och is från taken kan dock vara problematiskt.
– Där vi inte kan använda oss av säkerhetslinor för att komma upp och skotta på taken måste vi kör dit en skylift. Då behövs polistillstånd för att spärra av trottoaren, vilket gör att det kan ta lite tid innan vi kan ta bort istapparna.
När UNT pratar med en grupp snöröjare som är i full gång med att rensa ett hustak på Drottninggatan från snö förklarar de att man bara rensar när det verkligen behövs, eftersom arbetet är riskabelt. Det är nämligen inte alla fotgängare som respekterar varningsskyltarna. Det är en bild som Robert Ahlstedt delar.
– Håll koll uppåt och ta varningsskyltar och avspärrningar på allvar, så hjälps vi åt att undvika olyckor. Som fastighetsägare är vi alltid intresserade av att veta var isbitarna finns. Ser man stora bitar får man gärna felanmäla det så att vi kan göra något åt det, säger Robert Ahlstedt.