Uppmaningen: Samla in bajset

Hur många björnar finns det egentligen i Uppsala län? Bajshögarna i naturen ska ge länsstyrelsen svaret – och du kan hjälpa till.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-08-24 20:32

Att det finns brunbjörn i Uppsala län är konstaterat sedan länge. Men frågan om hur stort beståndet faktiskt är har ännu inte kunnat besvaras.

– Vi har flera gånger i år konstaterat att det finns björnar i länet, men vi har ingen aning om hur många det kan röra sig om, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

För att ta reda på svaret har länsstyrelsen i dagarna startat upp länets första björnspillningsinventering där de samlar in och analyserar avföring som hittats ute i skog och mark.

– Det är ett vanligt sätt att inventera på och i de björntäta länen och brukar där göras med några års mellanrum. I och med att vi vet att det finns björn här så tackade vi ja till att vara med när vi fick förfrågan om att inventera djuret i år. Det ska bli väldigt intressant, säger Sebastian Olofsson.

Inventeringen kommer att pågå fram till och med den 31 oktober och länsstyrelsen uppmanar nu allmänheten att hjälpa till i bajsinsamlandet. Detta ska ske genom utdelning av provkit, bestående av provrör och en blankett, som den intresserade kan hämta ut hos kretsansvariga jägare och hos länsstyrelsen. Den som sedan stöter på en hög med avföring i naturen kan sedan samla in det och skicka in det till viltskadecenter.

– Det brukar ta ganska lång tid att analysera spillningen så jag tror inte att vi kommer få ett svar på hur många björnar som finns i länet i år, men jag tror att det kommer under 2018, säger Sebastian Olofsson.

Om man vill hålla utkik efter björnbajset - hur känner man igen det?

– Björnar är allätare så spillningen ser lite olika ut. Men under hösten äter de upp sig och då brukar spillningen innehålla mycket bär. Ofta innehåller det också en hel del hår. Man ska leta efter spillning som är dåligt smält då björnarnas matsmältning inte är så bra. Det man kan förväxla det med är grävling, det kan se ganska lika ut. Men grävlingar brukar ofta använda samma plats flera gånger när de går på toaletten så då kan man se att det är skillnad i ålder på spillningen.

I de län där björnarna är många fler än i Uppsala, som Dalarna och Gästrikland kommer cirka 14 000 provkit att delas ut till allmänheten. I Uppsala är länsstyrelsen lite försiktigare.

– Vi har kanske 200-300 prov. Vi kör lite av en budgetvariant jämfört med till exempel Dalarna, säger Sebastian Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!