– Vi vill ta reda på om det finns nya arter av mygg i landet. Vi letar särskilt efter nilfebersmyggan, som jag själv fann ett exemplar av förra sommaren, säger Anders Lindström, entomolog och myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.
Senast SVA bjöd in till allmän myggjakt var 2013. Då påträffades en för Sverige ny art, Anopheles algeriensis, som tillhör malariamyggorna.
– Förra sommaren hittade jag själv nilfebersmyggan i Skåne, för första gången i Sverige. Det är en mygga som kan sprida flera sjukdomar, och därför är vi intresserade av att få reda på var den finns. Vi skulle vilja att folk som blir bitna av myggor i öppna, kustnära områden i Sydsverige fångar och skickar in myggor till oss på SVA för artbestämning. Personal från SVA kommer också att åka runt i Skåne i sommar och leta efter den här myggan och andra spännande myggarter, säger Anders Lindström.
Istället för att bara smälla till insekten när den biter så uppmanar SVA att man fångar in den i en burk eller ask. Burken läggs sedan i frysen så att myggan dör. Innan man skickar iväg den till Anders Lindströms kontor i Uppsala bör man lägga bomull eller hushållspapper i botten av behållaren, myggan ovanpå och sedan ytterligare ett lager med papper eller bomull över så att myggan inte skadas under transporten.
Mygginsamlingen pågår juni – augusti 2017.
På SVA:s hemsida finns mer information om projektet, bland annat en instruktionsfilm om hur man ska fånga en mygga.