65-årige Jan Loberg gick i pension i februari. Nyligen fick han ett brev om att hans hyreskontrakt sägs upp. Landstinget tänker sälja av ett tiotal bostadsrättslägenheter. Jan har uppmanats att flytta ut från sin enrummare i maj. Det var ett hårt besked för honom som känner sig orolig över framtiden.
– Jag har bott här i över 30 år och det känns konstigt för mig att flytta. Jag vill bo kvar här så länge jag kan.
Jan Loberg har genom åren varit lokalvårdare och lagerarbetare inom bland annat Samhall. Det var troligen genom gamla samarbetsformer mellan kommun och landsting som han fick hjälp med sitt hyreskontrakt.
Uppsala läns landsting äger ett 50-tal bostadsrättslägenheter utspridda på olika adresser i Uppsala. De flesta har genom åren använts för anställda som behövt en lägenhet i samband med anställning på till exempel Akademiska sjukhuset. Landstinget har i ett första skede bestämt sig för att sälja elva lägenheter. Det gemensamma för hyresgästerna i dessa är att de varken är landstingsanställda i dag eller har varit anställda inför pensionen.
– Försäljningen är ett sätt för oss att slussa över mer pengar till vården, säger områdeschefen Lars-Edvin Andersson vid landstingets förvaltning landstingsservice.
Men en av hyresgästerna är alltså Jan som fick sin lägenhet som en stödåtgärd. Han har i ett brev till landstinget förklarat att han inte accepterar uppsägningen och inte har för avsikt att flytta. Pensionen är låg men desto bättre är också hyran låg, resonerar han. Och han trivs i sin lägenhet.
– Det är nära till stan och billig hyra. Jag vet inte var man skulle flytta om jag måste skaffa en annan lägenhet själv. Det gör ju inte landstinget åt en.
Lars-Edvin Andersson tycker inte att hyresgästerna slängs ut på bar backe; den som motsätter sig uppsägningen får sannolikt rätt enligt skyddslagstiftningen att bo kvar i uppemot ett och ett halvt år, resonerar han.
Om utgången är så självklar, varför skriver ni då inte en uppsägningstid på ett och ett halvt år?
– Därför att några personer ändå accepterar den hyrestid som vi satt.
Efter att UNT sökt kommentarer från förvaltningsdirektören för landstingsservice tar det hela en annan vändning. Thord Hägg lämnar beskedet att Jan Loberg antingen kommer att få bo kvar i sin lägenhet eller erbjudas en annan bostad genom landstinget.
– Jag beklagar att han har fått ett brev på det här viset.
Jan Loberg blir glad över beskedet och hoppas på det första alternativet:
– Jag vill helst bo kvar där jag har bott i 30 år.