Upplysta pristagare på Wallföreläsningen
En fullsatt universitetsaula lät sig inspireras av framgångshistorier som klockkungen Ayad Al Saffar på Anders Wallföreläsningen i entreprenörskap på torsdagen. Tre studenter prisades också för sin idé om att sälja varumärket General Electric i Sverige.
Johan Staël von Holstein hälsar på Anders Wall. På bilden även Sven Otto Littorin, Björn Ulvaeus och Hans Dalborg.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Årets företagare 2006, Ayad Al Saffar, inledde och berättade om resan från Beirut 1984, via svenska för invandrare och Amukurs i bilmek i Rättvik, till 2,3 miljarder i omsättning i många hundra klockbutiker i Sverige och utomlands.
- Man ska glömma sina misstag och göra det man kan bättra än alla andra, sade han.
Modeklockor till rimliga priser blev hans recept för att väcka den slumrande klockmarknaden i Sverige. Nu har han fått Konstfack att designa klockor och etablerat nya varumärken över världen.
Efteråt hoppas han att någon inspirerats av hans exempel. Att följa honom till punkt och pricka går inte med han bakgrund i krigets Libanon. Kanske har vi det för bra i Sverige för att lyckas?
- Ärligt talat, ja. Min fördel har varit att jag inte haft något att förlora, allt har blivit plus. Och jag har en överlevnadsinstinkt från barnsben, säger Ayad Al Saffar.
Det var tvära kast under föreläsningen, och när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin intog scenen fick han berätta om sina erfarenheter som entreprenör, med ett riskkapitalbolag i slutet av 1990-talet.
- Det blev mycket risk och lite kapital till slut. Men det är erfarenhet som alla borde pröva.
På frågan om politikens roll för att underlätta för entreprenörer och nya företag underströk han utbildningens roll.
- Jag har kommit till insikt att det faktiskt går att lära sig entreprenörskap. En titt på jämförbara länder med fler nya företag visar att de satsar betydligt mer.
Gymnasiereformen 2008 kan råda bot på en del av problemet, sade han.
Övriga inspiratörer under förläsningen var Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björling och den mest lysande stjärnan, Björn Ulvaeus. Hans framgångar på musikens område är knappt mätbara, om man inte tar Elvis som måttstock. Ändå är ödmjukheten ett framträdande karaktärsdrag.
- Jag presenteras som kulturentreprenör här. Det känns inte helt bekvämt, men det är ju faktiskt vad jag är, sade han inför sin debut som entreprenörstalare.
Som företagare började han redan 1965 när han och Benny Andersson började skriva låtar för eget förlag. På 1970-talet kom Stikkan Andersson och Polar och sedan har Björn och Benny som bekant också haft framgångar i musikalbranschen.
- Vi satsade nytt när vi egentligen bara kunde förlora. Det är väl risken som förbinder entreprenörerna, men i mitt fall är det jag själv som är produkten, säger Björn Ulvaeus.
Studenterna ska ju stå i centrum under föreläsningen och rent praktiskt hände det när Entrepreneurs Academy hade sin stund i strålkastarljuset: Presentationen av de tre vinnarna i Shanghai Challenge, casetävlingen där det gällde att lösa problem åt företagen General Electric, 3 och Avanza.
- Det är skarpa fall i den här tävlingen. Företagen har gett dem till oss för att de inte kunnat lösa dem själva, sade juryns ordförande Sven Hagströmer.
För teleoperatören 3, som vill få fler småföretag som kunder, presenterades lösningar som till exempel ett "facebook för företag". Vinnaren hade en slogan, tillförlitlighet, rörlighet, enkelhet (tre) i sin lösning.
Avanzas problem på pensionsmarknaden skulle lösas genom att hotta upp pensionen till att bli en framtidsförsäkring. Vinster a´la premieobligationer var ett annat förslag.
För jättekoncernen General Electric, som vill stärka sitt varumärke i Sverige, gjorde Sara Jernberg, Mira Andersson och Sandra Hansson den vinnande lösningen.
- Vår utgångspunkt var allt som GE gjort för samhället, från glödlampan till datorerna. Vi ville skapa en tidsserie och binda samman allt i marknadsföringen, säger Mira Andersson.
- Särskilt viktigt är också att företaget riktar sig till den unga generationen. Att man finns med på naturvetenskapen i skolan och kanske i särskilda sommarkollon, säger Sara Jernberg.
För alla tre vinnarna bär det nu av till Shanghai, en inspirationsresa för de unga blivande entreprenörerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!