Upplev stadens hetaste inneställe – på 1700-talet

Tre övergivna källarrum i centrala Uppsala kan vara rester av 1700-talets krogvärld. Vi tar oss ner bland spindelväv och spår av en svunnen tid.

Källarmörkt. En smått klaustrofobisk känsla möter den som klättrar ner i mörkret.

Källarmörkt. En smått klaustrofobisk känsla möter den som klättrar ner i mörkret.

Foto: Fanni Olin Dahl

Uppsala2015-08-02 15:54

– Det är inte varje dag vi är här nere...

Nej, inte ens Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som håller till i hörnet av Drottninggatan/Fyristorg har koll på källaren, därför är de lika nyfikna som vi: vad finns under deras kontorslandskap?

Dagens husvisning är den dammigaste han varit med om, mäklaren Andreas Waldestrand som i nyputsade skor och kostym skruvar fast en ny glödlampa innanför källardörren.

Ljuset räcker inte långt nedför den branta trappan. Vi närmar oss det kalla mörkret och ficklamporna åker fram.

Med hjälp av Stadsarkivet och Uppsalahistoriker går det att hitta nedskrivna berättelser om en stor källare under Siwertska huset som drev krog- och kaférörelse här på 1700-talet.

En bouppteckning från mitten av 1700-talet vittnar om att Johan Siwert uppförde ett tvåvåningshus med vind, samt en större och tre mindre källare. De mindre källarna var raserade då Uppsalahistorikern K.W Herdin gjorde sin inventering på 1930-talet. Desto mer talar för att vi just nu går genom den stora källaren.

Det finns spår av människor som rört sig här så sent som på 1930-talet. Icke fungerande elkablar sitter utmed väggarna och på en träplanka har någon skrivit "Sirius" och "IKS 25 år".

När mörkret skingras ser vi på det sandiga golvet halvt begravda detaljer, en tömd ölflaska av okänt fabrikat och en handspikad sopborste, försedd med spretiga strån. I ett hörn finns spår efter en eldstad och på en vägg sitter en gjutjärnslucka från Näfveqvarn.

Kvarterets gamla miljö finns detaljritad på en huskarta i Olof Rudbecks Atlantica från 1679. Föreställ dig sorl, berusning och ett och annat handgemäng så har du förmodligen den gamla krog- och kaféverksamhet som då var ett givet inslag.

Det berättas om en närliggande krog, Bengts källare, och ett våldsamt slagsmål 1689. Soldater och studenter drabbade samman, tumultet upplöstes när teologiprofessorn Henrik Schütz brände av ett hagelskott som drev upptågsmakarna på flykten.

Ingen vidare arbetsro för kyrkoherden som hade sin gård här, ovanför den källare där vi nu står och lyser med ficklampor. Gården brann senare ned och togs över av Johan Siwert som byggde ny verksamhet.

På en tegelvägg sitter en brunrostig klädhängare och intill hänger ett lika rostigt hänglås. Ingen bör räta på ryggen, för här och var i taket sitter rostiga spikar som pekar neråt. Källaren sträcker sig ända in under gatan mot Fyristorg och de sargade stenarna är fuktiga.

– Att se något så här spännande hör inte till vanligheterna, säger Andreas Waldestrand som i sin mäklargärning sett alltifrån småtorp till stora hus och lägenheter.

Snart är han i upptäckartagen och går ner på huk:

– Här ser det ut att ha varit en gammal dörr..! Där sitter gångjärnet...

De översta tegelstenarna på väggen har murats i en halvcirkel och avslöjar spår efter ett tunnvälvt rum i riktning mot Fyristorg. Men det är igenmurat, och om det finns något där innanför får vi inte veta – den här gången.

Källor:

Politiska knutenBygge och bo, K.W Herdin

Strövtåg bland gamla gårdar och nya hus i Uppsala, Teddy Brunius & Uno Skatt

Politiska knuten

Glömda rum

Hörnfastigheten på Drottninggatan/Fyristorg är i grunden det Siwertska stenhuset från 1700-talet, dock har det förlorat sitt ursprungliga utseende. Rörelsen i det Siwertska huset drevs i drygt hundra år och under senare delen drev ägarna till och med en uteservering på Vedtorget, senare omdöpt till Fyristorg. På 1800-talet blev hörnet känt som Haakens hörn då J.G Haak drev sin diversehandel där. Efter Haaks diversehandel blev hörnet känt som Politiska knuten för att man brukade sätta upp kungörelser om nyheter på husväggen. Fastigheten har sedan 1700-talet använts för en rad olika näringsverksamheter. UNT hade på 1990-talet sitt citykontor där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!