Uppländska skördar drabbade av torka
I värmen kan lantbrukarna riktigt se skörden ånga bort. På sina håll i Uppland handlar det om halverade skördar. Men nederbörden har kommit ojämnt och en del områden har klarat sig bra.
- Man ser hur det ångar upp från fälten, den fukt man vill ska vara kvar.
- Det som tar flera dagar annars med havren händer på en dag nu, man ser hur den ljusnar direkt. Det blir ingen kärna, det blir bara skal.
Sture Johansson är ordförande i LRF:s Mälardalsregion. Han tycker att lantbrukarna i hans trakter har haft bra nederbörd, de har fått 130 millimeter regn i sommar. Men regnet har kommit ojämnt. I östra och norra Uppland är läget värst, menar han. UNT skrev för två veckor sedan om torkan i östra Uppland och hur den drabbar lantbruket. Situationen har inte blivit bättre sedan dess.
- Det blir bara värre och värre ju längre ut mot Östhammar och Tierp man kommer. På Gräsö har de nästan inte fått något regn alls i sommar, säger Sture Johansson.
För dem som odlar havre kan det bli så lite som en halverad skörd i år, bedömer han. Vallodlingen drabbas också mycket hårt i vissa områden.
- Men bara någon mil bort kan det se bra ut. Runt Enköping och Uppsala ser höstvetet väldigt fint ut.
Lantmännen bedömer att spannmålsskörden minskar med 20 procent i år, vilket innebär cirka en miljon ton mindre. Det motsvarar ett värde på 1,5 miljarder kronor. Prognosen gjordes efter den torra försommaren. En ny prognos ska komma nästa vecka. Någon regional skördeprognos finns inte, förutom bedömningen från LRF att skördarna utåt kusterna i Uppland kan bli betydligt sämre än i genomsnitt i landet.
Söder om Enköping, i Enköpings-Näs, driver Inger Gauffin-Carlsson ekologiskt lantbruk tillsammans med maken Håkan. Gården har 50 mjölkkor, 75 ungdjur och ska utfodra 150 djur i vinter.
- Vi hoppas på en tredje skörd. I år har vi fått arrendera 200 hektar extra, det kan bli vår räddning för vallodlingen. Annars kan det bli svårt med foder nästa år.
Det ekologiska lantbruket drabbas extra mycket av torkan, menar hon.
- På konventionella odlingar ser höstvetet bra ut. Men ekologisk odling får inte ha gödning på samma sätt.
I Alunda har lantbrukaren Margareta Olsson klarat sig bättre med sin vallodling, trots att det bara fallit 15 millimeter regn hittills i juli.
- Betet börjar tryta. Men vi har tagit två skördar och har fått hyfsat ändå om man jämför med andra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!