Uppländsk mat får varumärke
Efterfrågan på lokalproducerad mat ökar. Den här veckan lanseras varumärket Upplandsbondens. De bönder som är med i satsningen inleder med att erbjuda ekologiskt naturbeteskött producerat från djur som fötts upp, slaktats och styckats i Uppland.
Kyldiskarna var laddade med nötkött från Upplandsbondens då lantbrukarna Karl-Erik Danielsson, Tommy Öhman och Eva Hessling Jansson lanserade det nya varumärket
Foto: Jörgen Hagelqvist
I diskarna hade butiken laddat upp med nystyckat nötkött som just den här dagen kom från lantbrukaren Lennart Pettersson i Björklinge. Till saken hör att hans djur också betar vid Kungsängen i Uppsala inte minst för att gynna Kungsängsliljan som växer där.
Sår in olika örter
- Min svärfar sa alltid att när kvigorna kommer hem från skogen på hösten så ska deras päls glänsa och dofta av alla örter de ätit under sommaren. Nu för tiden sår vi också in olika örter som cikoria i Klövervallen. Det gör att köttet blir extra nyttigt, säger Tommy Öhman, ekobonde vid Åloppe lantbruk utanför Örsundsbro.
Eva Hessling Jansson från Ribbingebäcks gård är en av initiativtagarna till Upplandsbonden.
- Kunderna knackade på hemma hos oss och ville köpa. Vi förstod att det skulle gå att sälja mer i butikerna. Detta är en början och vi hoppas kunna växa.
Den första tiden säljs kött på Coop Forums butiker i Uppsala. Sedan räknar man med leveranser till fler uppländska butiker. Medlemmarna i Upplandsbondens klarar att föda upp 500-600 djur per år
- Landskapet sträcker ju sig ned till Slussen i Stockholm, säger Eva Hessling Jansson.
Slaktas i Tierp
Förutom att djuren går ute stora delar av året är fodret lokalt producerat. Djuren slaktas, styckas och hängmöras vid ett slakteri i Strömsberg utanför Tierp.
? Vi hoppas att kanske redan till jul kunna leverera ekologiskt kött från gris och lamm. Leveranser ska också gå till restauranger. Längre fram är förhoppningen att kunna få fart på grönsaksproduktionen som är liten i Uppland, säger Karl-Erik Danielsson, Hacksta gård och ordförande i Upplandsbondens.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!