Upplandsföretag förbereder sig på sämre konjunktur

Den senaste veckans finansoro har ännu inte satt något avtryck hos de uppländska exportföretagen. Visserligen förbereder man sig på en sämre konjunktur, men någon omedelbar risk för uppsägningar ser man inte.

Kurt Rönnqvist är cnc-operatör på Sandvik i Gimo.

Kurt Rönnqvist är cnc-operatör på Sandvik i Gimo.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-09-19 20:05
Medan världen håller andan i avvaktan på en annalkande lågkonjunktur, är det "business as usual" på Sandvik Coromant i Gimo.
-Vi kör så det ryker här ute, säger platschefen Jan-Erik Nordh.
I början av året planerade Sandvik Coromant i Gimo för att investera 200 miljoner under 2008. Trots att en lågkonjunktur är att vänta i efterdyningarna av finanskrisen, verkar verktygstillverkaren inte dra ner på farten. De fortsätter köra maskinerna sju dagar i veckan, plus övertid.
- När man driver en verksamhet ska man alltid ha ena foten på gasen och den andra på bromsen, vare sig det är lågkonjunktur eller högkonjunktur. Men visst är det oroväckande det man ser ute i världen, säger Jan-Erik Nordh.

Företaget levererar sina produkter till Europa, Asien och USA och är med sina 1 700 anställda en av de största arbetsgivarna i Uppsala län. Enligt Jan-Erik Nordh är uppsägningar inte aktuellt tack vare ett unikt avtal med Metall, som innebär att de anställda får ut full lön oavsett om det finns arbete eller inte.
-Även om det blir lågkonjunktur kommer vi inte att säga upp folk. Vi är bra rustade för en lågkonjunktur.
Habia Cable i Söderfors har en väldigt liten del av sin försäljning till USA, finanskrisens ursprungsland. Västeuropa är den största marknaden följt av Asien.
- Vi känner ändå av effekterna. Vi säljer ju till många företag, som Electrolux eller Ericsson som i sin tur säljer till USA, säger Jan Blomén, ekonomichef i Beijer Alma-koncernen.
Han säger att företaget under en tid märkt av en svagare konjunktur, men att man nu avvaktar septembersiffrorna för att se vad den större krisen har inneburit.

- Vi är lite mer lyhörda just nu och väntar med viss spänning på vad som ska hända, säger Jan Blomén.
Detsamma gäller Atlas Copco, verkstadskoncernen med anläggning i Tierp.
- Vi såg en försvagning redan andra kvartalet, som var relaterad till byggbranschen i Nordamerika och till konsumentprodukter, säger Daniel Frykholm, presschef vid huvudkontoret i Nacka.
Å andra sidan har försäljningen till marknader i tredje världen gått mycket bra. Septembersiffrorna väntar Atlas Copco med att redovisa tills kvartalsrapporten i oktober.
På GE Healthcare Life Sciences, med 1 200 anställda i Uppsala, ser chefen Peter Ehrenheim ingen direkt påverkan av veckans finanskris.
- Den betyder förstås en del för vår moderkoncern, med till exempel fallande aktiekurs, men operativt är det ingen skillnad för oss.

En djupare lågkonjunktur har mindre påverkan på GE Healthcare Life Sciences än på företag i andra branscher, "folk blir ju sjuka". Men bristen på pengar i samhället kan på sikt bli ett problem.
- För de mindre bioteknikbolag vi har som kunder kan bristen på riskkapital bli ett problem. Ett annat område där tillgångarna varierar är den statligt understödda forskningen där vi också är leverantör.
- Men de stora läkemedelsbolagen tycks klara krisen bättre än många andra och det är bra för oss, säger Peter Ehrenheim.
Konjunkturförsvagningen har känts för företagen under hela året. Antalet varsel har ökat och antalet nya platser hela tiden minskat i Arbetsförmedlingens statistik. Denna veckas finanskris har inte på något påtagligt sätt avspeglat sig i förmedlingens företagskontakter.
- Nej. Annonserna strömmar in och det rullar på som vanligt. På sikt blir det annorlunda, vilket säkert visar sig i kommande prognoser, säger Mats Danielsson på kundservice för arbetsgivare i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om