Upplands kommuner långt ned på lista över bästa skolkommunerna

Kommunerna i Uppland hamnar långt ned när Lärarförbundet listar landets bästa skolkommuner, och har gjort så i alla sex år undersökningen har genomförts. "Mälardalssyndromet" kallar förbundet det.

Uppsala2007-11-17 00:01
Ingen av kommunerna i UNT:s spridningsområde har placerats på någon av de första 15 platserna som Lärarförbundet lyfter fram. Faktum är att kommunerna i Uppland alla hamnar på den undre halvan för hela landet, och Tierp, Heby och Norrtälje finns med bland de tio sista.
Liknande resultat är det för andra kommuner i länen i Mälardalen.
- Vi säger "Mälardalssyndromet". Vi har aldrig haft någon Mälardalskommun bland de tio bästa, och knappt någon bland de 100 bästa, säger Eva-Lis Preisz, ordförande för Lärarförbundet.

Sammanställningen om hur landets kommuner klarar sig i skolfrågor startade Lärarförbundet 2002. För varje kommun undersöks tolv kriterier, som lärartäthet, betygsresultat och hur mycket pengar kommunen lägger på undervisningen.
- Det som är Mälardalskommunernas svaga gren är lärartätheten och andelen behöriga lärare. Resultaten visar på en inställning hos kommunerna. Det är en brist på prioritering av de två viktigaste faktorerna i undersökningen. All tillgänglig forskning visar också att utbildade lärare och lärartätheten spelar väldigt stor roll för resultaten i skolan, säger Eva-Lis Preisz.

Bäst kommun, i sammanhanget, är Knivsta på plats 153. Knivsta är också den enda kommun i Uppland som förbättrat sin placering sedan förra året.
Sedan följer Sigtuna på plats 160. Sigtuna hamnar i topp i landet, på fjärde plats, när det gäller lönerna. Men resultatet dras ned av att bara tre av fyra anställda har pedagogisk högskoleutbildning, bara tre kommuner ligger sämre till (se artikel intill).
I Tierp är läget tvärtom. Bland de tio sämsta i landet när det gäller löner, men en hög andel behöriga lärare (93 procent). I stort sett likadant ser det ut i Älvkarleby.

I Heby, Enköping och Östhammar är det svaga betygsresultat som drar ned placeringen, alla tre har bland de 15 sämsta betygen i landet för niondeklassarna.
- Det känns inte bra, säger Börje Lind, Enköpings ordförande för Lärarförbundet.
Enköping är bland de fyrtio kommuner i landet som lägger minst pengar på skolan.
- Vi har inte de sämsta lönerna, vi har hög lärartäthet och många utbildade lärare. Ändå får vi så dåliga resultat. En satsning på grundskolan måste göras, men man kan inte säga att man satsar när ligger så långt ned, säger Börje Lind.

I Uppsala är problemen främst låg andel med pedagogisk utbildning, låg lärartäthet och låga betygsresultat i förhållande till vad som är förväntat med hänsyn till sammansättningen av elever (Skolverkets system Salsa).
Norrtälje är landets femte sämsta kommun, enligt undersökningen.
- Det positiva är väl att nu har vi en chans att bli bättre, det kan inte bli mycket sämre. I och med uppmärksamheten blir det också diskussioner. I första hand är undersökningen till för att få en dialog med kommunens politiker, säger Magnus Hallqvist, ledamot i Lärarförbundets styrelse i Norrtälje.
Är det bra med en rangordning av kommunerna?
- Det sätts betyg på barnen i skolan i tid och otid och allt tidigare, då ska man väl inte vara rädd för att titta på vad kommunen presterar för skolan, säger Magnus Hallqvist.
Upplands kommuner långt ned i skolrankning

I Lärarförbundets undersökning Bästa skolkommuner toppar Lomma, Lund, Båstad och Övertorneå listan 2007. Kommunerna i Uppland och i övriga Mälardalen hamnar på undre halvan av landets 290 kommuner. Förra årets placering inom parantes.

Knivsta 153 (185)
Sigtuna 160 (131)
Uppsala 222 (201)
Enköping 240 (232)
Östhammar 255 (215)
Älvkarleby 257 (166)
Håbo 274 (268)
Tierp 282 (270)
Heby 285 (207)
Norrtälje 286 (283)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om