Upplands flagga på toppen av Mount Everest

Nu finns Upplands flagga på toppen av Mount Everest. Men den lilla gummipingvinen som Johan Frankelius hade med sig i ryggsäcken fick följa med hem till Uppsala.

Uppsala2006-06-22 23:32
På Kristi himmelsfärds dag tog 37-årige Uppsalabon Johan Frankelius sina första steg på toppen av världens högsta berg.
Flera år av förberedelser och ett misslyckat försök på Mount Everest 2005, ledde fram till slutmålet.
Väl på toppen lämnade Johan Frankelius en flagga med Uppsala läns vapen bland alla övriga föremål som andra klättrare lämnat kvar.
Att ta med sig Upplands flagga till toppen av Mount Everest beskriver Johan Frankelius som en kul grej.
— Jag är ju östgöte egentligen, men jag har bott här länge. Det var som en kul grej. Sedan har ju ingen annan gjort det tidigare.

Inte heller hade någon annan tagit med sig en liten gummipingvin upp på toppen av Mount Everest, en kär ägodel som han haft sedan barndomen. Så även på den punkten är han nu först i världen.
Johan Frankelius ingick i en internationell expedition med 13 deltagare. Sex av dessa, däribland svenskarna Fredrik Sträng och Johan Frankelius, tog sig med bärare ända upp till toppen via den norra sidan av Mount Everest.
Den sista biten utgick ifrån Camp 3 med cirka 2,5 kilometers arbete kvar till toppen. Trots den på papperet blygsamma sträckan tog det motsvarande en hel arbetsdag för laget att ta sig upp.

Enligt Johan Frankelius är det nu fjorton svenskar som har bestigit Mount Everest och bortåt 2 500 i världen som gjort samma bedrift.
Känslan att stå högst upp beskriver han som en lättnad.
- Nu efteråt känns det som man fått fem OS guld på en gång.
På väg ned från toppen gick han förbi fem döda kroppar som lämnats kvar efter tidigare expeditioner. Bara i år har det dött nio personer på berget, berättar han.
— Om det är möjligt brukar man försöka få ner kroppen. Men det kan kosta 100 000 kronor med transporter.
Själva äventyret på plats i Nepal tog nästan två månader och expeditionen kostade honom omkring 23 000 dollar.
Till skillnad från mer omskrivna äventyrare med efternamn som Kropp, Flock och Skinnarmo har Johan Frankelius varken haft sponsorkontrakt eller någon större uppmärksamhet på sig. Inte heller verkar han ha några planer på att resa runt i landet nu och föreläsa om Mount Everest och andra bestigningar han gjort på olika håll i världen.
— Jag har nog aldrig föreläst förr så det vore väl i och för sig en utmaning.

Johan Frankelius som tagit uppehåll i biologi- och kemistudier vid Uppsala universitet, säger samtidigt att det finns annat han också vill göra.
— En ännu större utmaning kanske skulle vara att rikta sitt intresse mot något annat än höga berg.
Nu har han bestigit sex olika berg. Han har varit med om både framgångar och misslyckanden, även dödsfall inom sitt team. Och någon gång, resonerar han, måste man välja att kliva av.
— Håller man på med de värsta bergen så händer det till slut en olycka.

FAKTA


Mount Everest är jordens högsta berg med en högsta topp på 8 848 meter. Massivet har fått sitt namn efter George Everest, som ledde kartläggningen av Himalaya vid mitten av 1800-talet. När Tibet öppnades för utlänningar på 1920-talet inleddes försök att nå bergets topp. På 1950 talet öppnades även Nepal för utlänningar och därifrån nådde nyzeeländaren Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay som första människor toppen 29 maj 1953. Mikael Reuterswärd och Oskar Kihlborg blev 11 maj 1990 de första svenskarna på toppen.

Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!