Uppland vit fläck på matkartan

Efterfrågan på närproducerad mat ökar kraftigt. Men det är magert med småskaligt producerad mat i butikerna. Trots att Uppland är ett jordbrukslandskap är det ovanligt få företag som satsar lokala livsmedel.

Uppsala2006-10-23 00:01
- Trots att så många vill köpa den här maten är det få som produ­cerar. Fortfarande är Uppland inget begrepp i matsammanhang och det måste vi ändra på, säger Maria Gardfjell, som jobbar som konsult i miljöfrågor. Hon representerar även miljöpartiet i Uppsala kommunfullmäktige.

Profilera sig bättre
Maria Gardfjell tror att för att Uppland ska nå samma framgångar som man gjort på andra håll i landet så måste produkterna bli bättre och profileras.
- Ett fel har varit att man tänkt för småskaligt och varorna har inte räckt. Bristen på lokala odlare av grönsaker är ett stort problem. Just grönsaker är en ingång till att börja handla lokalt producerade livsmedel.

Bondens marknad
En annan förklaring till det rätt klena utbudet i Uppsala sägs höra samman med att lantbrukarna har god avsättning för sina varor på Bondens marknad som finns i såväl­ Stockholm som Västerås.
Klaus Pontvik som driver matbutiken Klaus Goda är mycket kritisk till hur vi ofta ser på matkvalitet och vad vi är beredda att betala för bra livsmedel.
- Det finns en otroligt dålig kunskap om det svenska mathantverket. Det är dags att återupptäcka det. Uppland är trögt när det gäller mat, precis som Uppsala. Kanske är det för att universitetet har präglat staden så. Här finns så lite av entreprenörskap.

Ökat engagemang
Men det räcker inte bara att producera en marmelad eller korv för att kunderna ska börja handla.
- Det måste till ett engagemang. Annars får man inte fram varor som är utöver de vanliga. De ostar som nu tillverkas i Uppland är exempel på riktigt bra produkter och i nivå med många importerade.
I dag lägger 12-14 procent av hushållets pengar på mat. På 1970-talet gick 35 procent av hushållsbudgeten till livsmedel.
- Vi måste komma i från prisfixeringen. Vi köper mängder av halvfabrikat i tron att vi vinner tid. I själva verket betalar vi dyrt för dålig kvalitet, säger Klaus Pontvik.

FAKTA


Centrum för livsmedelsförädling
Hjälp vid matproduktion. Eldrimner heter det nationella resurs­centrumet för småskalig livsmedelsförädling. Centrumet finns på länsstyrelsen i Jämtlands län och hjälper och utbildar före­tagare som vill satsa på matproduktion i liten skala.
Belönad kartbok. Eldrimner har gett ut en upplevelsekartbok som innehåller information­ om 894 företag som satsar på närproducerad mat. Kartboken tilldelades i lördags första pris
av Måltids­akademin i kategorin måltids­litteratur distribuerad i annan form.
Guide över gårdsförsäljning. I Uppland har HS Konsult AB (Hushållningssällskapet) med stöd av länsstyrelsen gett ut matguiden Smaka på Uppland. 60 företag med gårdsförsäljning och servering­ ingår i matguiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om