Upphandling avgör framtida vaccinfabrik

Staten kommer sannolikt att genom upphandling senare i vår bestämma vilket företag som får ansvaret för vaccinproduktion i en ny fabrik i Sverige.— Det är för tidigt att spekulera i var den skulle hamna, men att som Uppsala vara tidigt ute i processen är viktigt, säger näringsminister Thomas Östros.

Näringsminister Thomas Östros besökte på fredagen Uppsala och Science Park för att lyssna bland annat på Lena Hartwigs argument för en vaccinfabrik i Uppsala.

Näringsminister Thomas Östros besökte på fredagen Uppsala och Science Park för att lyssna bland annat på Lena Hartwigs argument för en vaccinfabrik i Uppsala.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2006-01-28 00:00
Thomas Östros besökte på fredagen Uppsala för att lyssna på argumenten för en fabrik här, företrädesvis i Pfizers tomma lokaler i Fyrislund.
Att det blir en ny fabrik och att det blir i Sverige hyser han inga tvivel om.
— Det är för oss i regeringen mycket angeläget att trygga det framtida behovet av vaccin, säger han.

Risk med utlandsberoende
Att köpa in sig i en utländsk anläggning och vara beroende av leveranser skulle betyda för stora risker, anser han.
Stuns (Stiftelsen för samverkan mellan universitet, näringsliv och samhälle) har tidigare i brev till regeringen framhållit Uppsalas särskilda lämplighet för den nya fabriken. På fredagen kunde näringsministern höra argumenten på nytt, av bland andra kommunalrådet Lena Hartwig (s).
— Uppsala är den enda ort som faktiskt redan har en färdig anläggning, som dessutom är perfekt för den här verksamheten. I Fyrislund finns en tom sprutfabrik och alla möjligheter att bygga till, säger hon.
En anläggning av den här digniteten i Uppsala skulle betyda mycket för kommunen, enligt Lena Hartwig.
— De som skulle jobba där är i första hand högt utbildad personal. Men vi har faktiskt en arbetslöshet i den aktuella gruppen.
— På sikt innebär det mycket annan verksamhet, underleverantörer och sannolikt även nya företag som avknoppningar från fabriken.

Rapport väntas i mars
Regeringen har uppdragit åt Lars Rekke att utreda hur det fortsatta arbetet med vaccinfabriken ska gå till. I slutet av mars väntas hans rapport.
— Sannolikt kommer staten att handla upp en helt ny produktionsanläggning och det är någonting unikt, säger Thomas Östros.
Den som vinner upphandlingen, förmodligen ett större bioteknikbolag, har då att bestämma var i landet produktionen ska ske.
Kan det då bli en ny utredning om vilken ort som är bäst?
— Det är för tidigt att säga. Vi vet ännu inte hur processen ska gå till. Utredningen måste bli klar först, säger han.
Men det är fritt fram för Uppsala att försöka påverka beslutsfattarna. Regeringen uppvaktades nu konkret för andra gången. Utredaren Lars Rekke har bjudits hit och på fredagen gick ett brev i väg till samme utredare, med Uppsalas fördelar: kompetensen, infrastrukturen och ett brett stöd av privata och offentliga aktörer.
— Så småningom kommer vi förstås också att inleda kontakter med det företag som vinner upphandlingen, säger Lena Hartwig.

Uppsala och Kalmar
Hittills har Uppsala och Kalmar, som också gjort en studie med kostnadsberäkningar för en ny fabrik, varit ute på banan. Men Thomas Östros spår att konkurrensen kommer att hårdna betydligt när det är dags att gå till handling.
— Det är naturligtvis många som vill vara med på en sådan här sak. Och jag vill understryka att det är jättebra att som Uppsala vara tidigt ute.
Men hur farlig är egentligen fågelinfluensan för människor? Handlar Sverige i panik när man snabbt ska bygga en så stor anläggning för vaccinproduktion?
Anders Engwall, generaldirektör för SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala:
— Det finns helt klart en risk, även om det för fågelinfluensan finns olika uppfattningar om hur stor.
— Det alla är överens om är att influensapandemier är något som kommer och som man måste förbereda sig på. Sedan behöver det inte bli just fågelinfluensan som får ett stort utbrott i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om