Planeringen började redan i höstas. Nu är det bara dagar kvar till valborg och socialarbetarna från enheten Råd och stöd vid Uppsala kommun går in i slutfasen av arbetet med att samordna sociala insatser.
– Det här arbetet tar upp hela min tankeverksamhet för tillfället, säger Hilde Wiberg med ett skratt.
Hon är samordnare över skola, socialtjänst och polis och är en av de drivande krafterna kring arbetet med att skapa ett tryggare valborg för ungdomar i Uppsala. I år räknar kommunen med att 150 nattvandrare ska finnas på plats i olika områden i staden för att skapa trygghet och rapportera händelser till polisen.
Samordning mellan olika myndigheter och organisationer under valborg har funnits länge i Uppsala. Men i år har arbetet styrts upp genom att öppna upp ett servicecenter i stadshuset på Kungsgatan. Här ska alla de som arbetar med trygghetsskapande under valborg utgå ifrån; Röda korset, polis, vuxenvandrare, informatörer med koll på det sociala flödet och anställda från Råd och stöd. Hilde Wiberg liknar samordningen med hur organisationen Missing People arbetar.
– Vi testade det här med ett servicecenter i mindre skala under Kulturnatten i höstas. Det gav goda resultat och utifrån det har vi tagit arbetet vidare. Tanken är att utifrån olika hållpunkter kunna ge information till vuxenvandrarna om vad som händer i de olika stadsdelarna och att de som är ute på fältet i sin tur ska kunna rapportera in händelser till servicecentret.
De första nattvandrarna kommer att finnas ute i staden redan under kvalborg på fredag. Då kommer insatserna koncentreras till resecentrum.
– Det kommmer många tillresta till Uppsala under kvalborg och där är det viktigt att vi finns på plats när ungdomarna anländer, säger Hilde Wiberg.
De senaste tio åren har antalet ungdomar som omhändertagits av polisen under valborg minskat kraftigt, enligt Hilde Wiberg som menar att det färbättrade samarbetet mellan olika instanser i kommunen bidragit till det. Alkoholintaget bland ungdomar har minksat och det har varit lugnare i stan.
– Förra valborg kan liknas vid en vanlig lönehelg ungefär. Så var det inte alls för tio år sedan.
Vuxenvandrare, eller nattvandrare, har ingen befogenhet att ingripa eller hälla ut alkohol för ungdomar. Enligt kommunen är deras uppgift helt enkelt att synas ute på stan, prata med personer och informera polisen om sådant som de ser. Från polisens håll ser man positivt på att kommunen öppnar ett servicecenter under valborg.
– Vi ser att nyktra vuxna på stan, både dag- och nattetid gör stor skillnad. Vi är därför mycket glada över att vuxna kommer med ut och gör en insats för ungdomarna på valborg, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.