Uppblåsbara lekpalats kan vara en dödsfälla

Barn som studsar över kanten och faller ner på hård asfalt. Andra som försvinner ner i fickor mellan gummi-tinnar och -torn. Nu varnar Konsumentverket för farliga hoppborgar.

Farlig lek. Konsumentverket råder alla föräldrar att ha uppsikt över sina hoppande barn.

Farlig lek. Konsumentverket råder alla föräldrar att ha uppsikt över sina hoppande barn.

Foto: Mikael Svensson

Uppsala2017-07-05 09:18

Semestertider är högsäsong för utomhusbad och marknader – platser där hoppborgar är ett naturligt inslag. De uppblåsbara lekpalatsen är populära, men nu varnar Konsumentverket för hur leken snabbt kan bli farlig.

– En stor fara är om barnet klättrar upp på väggen och faller utanför på asfalten, eller om en hög borg kollapsar. Det finns även en kvävningsrisk om trycket inte är tillräckligt, säger Anna Strandberg, utredare produktsäkerhet på Konsumentverket.

För att förbättra tillsynen gick Konsumentverket i juni ut med en uppmaning till allmänheten att anmäla hoppborgar som de upplevde som riskfyllda. En av anmälningarna som kom in var om hoppborgen på Fyrishovs utomhusbad. Så här skriver pappan i sin anmälan:

"Flera gånger när jag stått och bevakat när mina söner har velat leka i hoppborgarna, så har jag varit tvungen att gripa in och ta hand om barn som riskerat att bli klämda (...) Jag är rädd och tror tyvärr att det bara är en tidfråga innan något allvarligt händer."

Pappans rädsla är inte obefogad. Flera allvarliga tillbud har skett och i Sverige har tre svåra skallfrakturer rapporterats. Men enligt Konsumentverket går det att undvika olyckorna, dels genom tydligare riktlinjer för tillverkning och uppsättning, men framförallt genom hur de används i leken.

– Det allra viktigaste är att vuxna alltid har uppsikt över barnen, men tyvärr så brister det ofta på den punkten. Vi ser alldeles för många obemannade hoppborgar, säger Anna Strandberg.

På Fyrishov är det badvakterna som har till uppgift att även bevaka hoppborgarna, utöver bassängerna.

– Vi har personal som cirkulerar området och kollar så att de inte är för många barn som hoppar samtidigt. Sedan tömmer vi ur luften när ingen är där. Våra hoppborgar är dessutom uppsatta på gräs, inte asfalt, så det blir inte lika hårt om någon skulle falla ur, säger Linn Löfman, marknads- och försäljningschef på Fyrishov.

Ännu en fara är otillräcklig förankring, som kan leda till att borgarna slits upp och blåser iväg. Vid starkare vind än 8 sekundmeter får borgarna inte ens sitta uppe, men okunskapen om farorna är stora, menar Anna Strandberg på Konsumentverket.

– Utomlands har det också skett ett antal dödsolyckor. Det vill vi inte att det ska upprepas här i Sverige. Därför uppmärksammar vi föräldrar, branschen och allmänheten om faran, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!