På torsdagskvällen fick Adam Wrafter ta emot det prestigefyllda priset för årets porträttbild av Pressfotografernas klubb vid Årets bild-galan i Stockholm. Han fick priset för sin porträttbild av 84-åriga Elsa, ett av offren som UNT berättat om i den uppmärksammade granskningen av våldtäkter inom hemtjänsten.
Om bilden som ledde fram till utmärkelsen säger Adam Wrafter:
– Vad det handlar om här är bildjournalistik och att jag mött Elsa vid flera tillfällen och byggt upp ett förtroende. Det kulminerar i den här bilden där Elsa är lugn och avslappnad och sitter på sängen som är scenen och brottsplatsen och kan förmedla känslor och uttryck utan nervositet, säger han och fortsätter:
– Det är alltid journalistiken som är det viktiga, inte en snygg bild. Hur den är tagen, varför den är tagen och vad det innebär att den är tagen.
Var den här den bästa bilden på Elsa?
– Nej, det är nog den där hon sitter vid bordet och äter en smörgås. Jag skickade in den bilden till tävlingen också. Men man ser olika på bilder.
Alla som jobbar med Adam kan nog bekräfta bilden av journalist med stor kreativ ådra. Där han gärna klipper, ritar och formar saker som blir detaljer eller helheter i bilder.
I UNT:s uppskattade artikelserie om skönhetsvärlden och dess ideal från i våras jobbade han och kollegorna med barbiedockor, sprutor och sjukvårdshandskar för att illustrera och komma nära skönhetsvärldens alla sidor på ett bra och enkelt sätt.
–Jag har pysslat med grejer sedan jag var barn. Jag gillar att jobba med händerna. Det som jag gjorde som barn går igen i fotojobbet som även det är hantverk, tycker jag.
Han berättar att han inspirerades hemma i Östergötland av sin morfar som gillade kameror och att han tidigt bestämde sig för att det var fotograf han skulle bli.
– Redan som 13-åring sa jag inte behövde så mycket betyg eftersom jag skulle bli fotograf och där är det kreativitet och skapande som styr om man lyckas och kommer in på utbildningar, säger Adam Wrafter som jobbat på UNT sedan 2021.
Att vinna det här priset är få förunnat, hur tänker du om din fotoframtid?
– Jag vill bli bättre och göra ännu bättre jobb. Jag gärna testa nya vägar och jobba ännu mera med prismor, speglar och glas i mitt arbete. Men jag vill även hitta tillbaka till stillbildsfotot.
Vilket är drömjobbet?
– Drömjobbet är när jag släpps in bakom stängda dörrar i ett sammanhang där man i vanliga fall inte har tillträde och där få ett få förtroende att fotografera.
Här kan du se några av Adam Wrafters bästa bilder från de senaste åren: