UNT:s analytiker: USA styr börserna

BÖRSANALYS. Tillväxtmarknader i öst må växa sig starka som tigrar, men det är fortfarande USA som styr världens börser. Det är en högst rimlig slutsats att dra för den som följer de tvära kurskasten på Stockholmsbörsen, skriver UNT:s börsanalytiker Susanne Daregård.

Susanne Daregård

Susanne Daregård

Foto:

Uppsala2008-01-23 00:00
Vad ska man annars tro när ett kraftigt börsras plötsligt vänds till en euforisk kursuppgång efter beskedet om en amerikansk räntesänkning?
Strax före klockan halv tre på tisdagseftermiddagen, svensk tid, meddelade den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att man sänker sin viktigaste styrränta med 0,75 procentenheter till 3,50 procent.
För många experter var det en kvarts procentenhet mer än man vågat hoppas på och dessutom en dryg vecka tidigare än annonserat. Oväntat och kraftigt. Precis så vill nog Federal Reserves chef Ben Bernanke att beslutet ska tolkas.

För USA har en ekonomi som är på väg att försämras och det behövs stimulansåtgärder för att mildra nedgången. Den amerikanska centralbanken talar om "försvagning av de ekonomiska utsikterna, åtstramade kreditförhållanden för vissa företag och hushåll samt en viss försvagning på arbetsmarknaden".
Men säg den börsglädje som varar. Det tar inte lång tid förrän marknadens aktörer börjar hoppas på nya injektioner, till exempel att tisdagens amerikanska räntesänkning följs av flera. Möjligen redan 30 januari, när Federal Reserve träffas igen.

Så långt USA. Men det handlar ju faktiskt om Stockholmsbörsens utveckling. Och den svenska ekonomin ser helt annorlunda ut än den amerikanska. Här räknar prognosmakare med starka finanser och fortsatt tillväxt, om än i något lugnare takt på grund av finansoro och svagare konjunktur i omvärlden.
Så varför påverkas Stockholmsbörsen så mycket av hur det går för ekonomin i USA?
Ja, det finns förstås inget enkelt svar på den frågan. Visst är USA ett viktigt exportland för Sverige. Och visst är många svenska storföretag betjänta av en stark dollar i stället för en svag sådan.

Det vet förstås börsmäklare och finansanalytiker. Men, finansmarknader styrs också av extremt snabba köp- och säljbeslut som numera tas i en värld där aktörerna kan följa handeln i alla jordens hörn, dygnet runt.
Vissa experter tycker att det nya årets börsutveckling mer handlar om psykologi än faktiska faktorer. De menar att kreditkrisen i USA är känd sedan länge. Men hamnar man i ett läge där det faller mycket så fortsätter det att rasa av bara farten.

Marknaderna agerar i flock. Osäkerhet är en stark drivkraft, i vissa lägen mycket starkare än hårda ekonomiska fakta. För alla vill slippa risk och ingen vet när det ska sluta falla.
En sak till. Stockholmsbörsen är en liten handelsplats jämfört med de stora börserna i New York, London och Shanghai. Små börser får ofta ta mer stryk än de stora när kurserna faller.
Så påverkas vi av USA? Både ja och nej.
Något som har blivit tydligt under de senaste veckorna är i alla fall att tillväxtmarknaderna i Asien ännu inte är tillräckligt starka för att stå emot säljtrycket från väst.

Slutsats? Nej, börsen är ingen särskilt exakt vetenskap. Jag kan inte ge något svar på när det vänder uppåt igen. Ska man tro Investors vd Börje Ekholm kan turbulensen hålla i sig i ytterligare ett par månader, kanske längre. Under tiden som börsen svajar, svänger, gungar, faller och rusar ger de flesta privatekonomer oss småsparare rådet att behålla lugnet. Till skillnad från finansmarknadens aktörer kanske man ska tillägga. Och privatekonomerna har ett huvudargument som hittills har hållit genom många svarta måndagar; Den genomsnittliga avkastningen på börsen under en längre period är alltid bättre än avkastningen på räntemarknaden.
Beroende på när man köper och när man säljer förstås.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om