UNT uppmärksammar näthatet

KOMMENTAR. Nummer två i UNT:s satsning på e-böcker med anteckningar av litteraturkritiker är Lisa Bjurwalds uppmärksammade bok om näthat, Skrivbordskrigarna. Ulrika Knutson har klottrat i marginalerna.

Foto: Scanpix

Uppsala2013-02-06 18:50

Här kan du ladda ner Lisa Bjurwalds Skrivbordskrigarna.

”SANT” står det med stora bokstäver. På en annan sida: ”ngt överdrivet”. Och ”intressant”. Och ”förenkling”. Och här och var en fråga: ”Effekt av nätrasismen? Orsak?”

När Ulrika Knutson läser Lisa Bjurwalds bok Skrivbordskrigarna, om hatet på nätet, vittnar alla understrykningar, utropstecken och frågetecken om en engagerad läsning.

För andra gången är det möjligt för er läsare att inte bara läsa kritikerns recension av boken, utan även att ta del av hennes marginalanteckningar i en e-bok som under två veckor finns tillgänglig gratis HÄR.

Förra (och första) gången var före jul, då Therese Eriksson hade läst och antecknat i Merethe Lindströms prisbelönta berättelse Dagar i tystnadens historia. Romanen laddades ner från hemsidan av nära 3 000 läsare.

Den här gången är det alltså en faktabok som vi publicerar i kritikerversion. Det kan mana till andra sorters reaktioner, ifrågasättanden liksom instämmanden.

Marginalanteckningar är inte litteraturkritik i sig; men att kunna glutta på litteraturkritikerns klotter ger en inblick i den process som leder till recensionen. Therese Eriksson skrev: ”För mig är detta att anteckna i en bok ett spontant, oreflekterat svar i en dialog som pågår mellan mig och texten. Och sådana omedelbara, intuitiva reaktioner avslöjar också något om mig själv.”

Det har sagts om det nya, digitala medielandskapet att ”transparens är den nya objektiviteten”; att öppenhet med arbetsprocesser och metoder leder till ökat förtroende för journalisternas arbete. Att publicera kritikerns anteckningar kan kanske betraktas som ett kulturjournalistikens svar på detta. Men framför allt ser jag det som ett sätt att bidra till den där dialogen; mellan läsare och verk, mellan idéer, mellan argument.

På torsdag samlas tidningsmakare från hela landet i Uppsala för att diskutera ”kulturjournalistikens opinionsbildande roll” under en konferens anordnad av Bertil Ohlininstitutet. Själv tror jag att kultursidorna har ett viktigt uppdrag i att utifrån demokratiska grundvärderingar nyansera och så tvivel, snarare än att fastslå sanningar. Som poeten Lennart Sjögren uttryckte det i boken Anteckningar om bilder (2008): ”Den uppgift konstens granskare har kan aldrig vara att avge oföränderliga smakomdömen, den viktigaste uppgiften är att hålla samtal igång, /.../ det samtal som håller sig reflekterande, granskande till sitt föremål.”

Att publicera en e-bok med kritikerns anteckningar är helt enkelt ett av många sätt att ”hålla samtal igång”. Och det är inget definitivt sätt, precis som samtal kommer det att utvecklas och ta nya former vartefter.

Om vi aktar oss för tvärsäkerheten, och fortsätter att engagerat anteckna i de offentliga samtalens marginaler, kanske det i bästa fall även kan bidra till att motverka de hatiska tongångar som Lisa Bjurwald skriver om i sin bok. Ladda gärna ner den – och fortsätt samtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!