UNT TV: Här galopperar uttern på isen

Uppsalabon Anders Franzén filmade sin utterspaning på promenaden i Svartbäcken på torsdagseftermiddagen.

Uppsalabon Anders Franzén filmade sin utterspaning på promenaden i Svartbäcken på torsdagseftermiddagen.

Uppsalabon Anders Franzén filmade sin utterspaning på promenaden i Svartbäcken på torsdagseftermiddagen.

Foto: TT och läsarbild Anders Franzén

Uppsala2017-02-10 14:05

Videon är inte längre tillgänglig

Med signaturen "Mitt i naturen" skrev han ett mejl till UNT: "Jag promenerade längs Fyrisån, vid järnvägsbron, när jag såg en svart katt springa på andra sidan. Den skumpade fram på isen bort mot gröna bron, bakkroppen var liksom stor och svansen lång och spetsig. Det var en utter! Den galopperade på i god stil framåt Gamla Uppsalagatans bro, fortsatte under den och försvann i fjärran bortåt gångbron vid Fyrishov."

Han lyckades fånga uttern på film med mobilen, som du kan se i klippet ovan, innan den försvann ur sikte.

Upptäckten är inte helt ovanlig inne i Uppsala. Uppland är relativt uttertätt och djuret finns i princip i alla länets vattendrag. Den är rödlistad men räknas inte som hotad. Däremot kategoriseras den som NT, alltså nära hotad.

Varför är det så spännande att se djur som uttern såhär?

– Det är praktiskt att se dem här istället för att åka ut till ett vattendrag. Det är fantastiskt lyxigt att ha landet inne i stan, folk tycker om att se sällsynta arter. Dessutom är just uttern rolig att titta på. Den brukar leka, plaska eller åka kana, säger Maria Forslund, koordinator för hotade arter vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Hon menar också att uttrar i Uppsala kan ses som ett slags grönt kapital som innebär livskvalitet för invånarna och kan locka turister.

Vad finns det för nackdelar med uttrar i tätbebyggda områden?

– Den vanligaste dödsorsaken är trafikolyckor och miljögifter. Det finns många vägar och gator inne i stan och de markerar gärna på höga punkter. Vid Islandsfallet och Kvarfallet har man däremot byggt fisktrappor där även uttrar kan passera.

Har du spottat något ovanligt?

Via artportalen.se kan den som vill rapportera in fynd av djur, växter och svampar i Sverige. Är det många utterfynd rapporterade från en plats kan myndigheter som Trafikverket ta hänsyn till det vid byggnationer.

Uttern ingår i Statens vilt, tillsammans med andra utvalda däggdjurs- och fågelarter. Hittar du en död utter ska du därför anmäla fyndet, eller lämna in det, till polisen. Den skickas sedan vidare till Naturhistoriska riksmuseet eller Statens veterinärmedicinska anstalt för undersökning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!