UNT TV: Häng med in i bullfabriken

Drygt 5 000 bullar kommer Micke och Patrik Holmgren att baka för att mätta bullsugna Uppsalabor i dag, på Kanelbullens dag.

Snabbt och smidigt snurrar Micke Holmgren till kanelbullarna.

Snabbt och smidigt snurrar Micke Holmgren till kanelbullarna.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-10-03 21:00

Doften av nybakat bröd och kanel känns redan utanför entrén till Bageri Brantingstorg i Salabacke. Micke Holmgren visar in till "det allra heligaste", bageriet. Där jobbar han tillsammans med sina syskon Patrik och Linda samt svägerskan Lena. Micke och Patrik, som båda är bagare, har varit igång sedan klockan två på natten. De har redan hunnit baka allt matbröd till butiken för att därefter sätta vetebrödsdegarna och ladda plåtar med kanelbullar.

– Vi har redan nu förbeställningar på ungefär 1 700 bullar, men vi kommer sälja många, många fler, säger Micke Holmgren.

I princip hela onsdagen har gått åt till förberedelser inför stora bulldagen.

– Vi kikar på hur försäljningen var förra året, och uppskattar att vi kommer sälja ungefär 5 000 kanelbullar i år, så det gäller att förbereda mycket, säger Micke Holmgren.

Patrik Holmgren har redan hunnit baka ut en hel del bullar och i ett kylrum står även plåtar med kanelsnurror som inte ska jäsa klart förrän senare. Genom att hålla dem i kyla så kan man lagra en del bullar som får vänta på sin tur i den stora varmluftsugnen. En timer på ugnen ringer och Patrik Holmgren drar ut en hel vagn med nybakat. Han lyfter en sprejflaska och fixar till glansen på de heta bakverken.

Vare sig Micke eller Patrik tycker att extrajobbet är särskilt krävande.

– Det är inte alls som under semmelperioden. Den kräver mycket mer av oss, som att bara göra all mandelmassa. Och så håller den på mycket längre också, kommenterar de.

Till årets bulldag går det år 75 kilo mjöl, 12 kilo jäst och massor av pärlsocker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om