UNT-Temo: Mp vill styra med fp
Miljöpartiet går framåt med 1,6 procentenheter i UNT:s väljarundersökning för Uppsala kommun. Med siffrorna i ryggen hoppas partiet kunna skapa nya majoriteter om det blir nödvändigt efter hösten val. Folkpartiet är en tänkbar partner.
— Man ska ta sådana här undersökningar med en nypa salt. Det indikerar en uppgång och det är glädjande. Men det är väljarna som har avgörandet i höst, säger han.
Han tror att partiet tagit väljare från centern som han anser släppt miljöfrågorna. Samtidigt tycker han att en uppgång är rimlig med tanke på mp:s politik i miljö- och naturvårdsfrågor.
— Vi har lyckats genomföra viktiga delar av vårt program och det har betydelse för väljarna. Vi har visat att vi kan bilda en majoritet och få gehör för våra frågor under den här mandatperioden.
Som exempel nämner han utvecklingen av biogasanläggningen, flera nya naturreservat, ökad användning av miljövänliga drivmedel, mer pengar till kollektivtrafiken och mer cykelvägar.
Trots det vill inte Niclas Malmberg binda partiet till ett fortsatt samarbete med (s) och (v).
— Nej. Vi tillhör inte ett block utan söker samarbete där det är möjligt. Vi vill ingå i en majoritet och då kan vi komma att se oss om efter andra konstellationer efter valet. Vi har haft lätt att samarbeta med socialdemokraterna men svårt med moderaterna. Jag hoppas det kan ändras, säger han.
Det parti som nu ligger närmast till hands utanför vänsterblocket är folkpartiet.
— En tänkbar partner. Vi tycker att (fp) varit lyhörda och samarbetsinriktade bland annat när det gäller den nya översiktsplanen. Men nu verkar det som om partiet är helt uppbunden inom alliansen, säger Niclas Malmberg.
UNT: Hur tror du det går för de olika blocken?— Jag tror det kommer att stå och väga. Vi måste gå framåt om vi ska ha en chans att behålla en majoritet med (s), (v) och (mp). Det är trots allt lättare att fortsätta det samarbete som påbörjats än att inleda ett nytt, säger han.
TRE VALFRÅGOR
1. Trafiken. Miljöpartiet vill kommer till rätta med luftföroreningar och trafikolyckor. I det arbetet ingår att hitta spårbundna lösningar för kollektivtrafiken i någon form. Spårvagnar eller så kallad spårtaxi som ett koreanskt företag ska testa i stan kan vara ett alternativ. Mp ser ingen annan möjlighet för att skapa en attraktiv kollektivtrafik och hänvisar till exemplet Göteborg där många stadsbor väljer spårvagnen.
2. Skolan. Mp vill skapa mer flexibla skollokaler som lättare än i dag kan anpassas när barnkullarna ökar och minskar. Delar av en skola ska exempelvis kunna användas som barnomsorgslokaler eller hyras ut till företag. Det minskar kostnaderna för tomma lokaler. Partiet vill också ha flera mindre skolor, inte bara på landet utan också i stan. Det gör att fler elever får kortare skolväg och det minskar i sin tur transportbehoven. I stället för att lägga ned små skolor vill mp att delar av de stora ställs om till annan verksamhet.
3. Segregationen. Paritet vill arbeta bredd för att minska segregation och utanförskap. En prioriterad åtgärd är att rusta upp slitna stadsdelscentra. Det har påbörjats i Gottsunda, men behövs också i Andra delar av stan. Exempel: Liljefors torg och Heidenstams torg. Partiet anser att dålig stadsmiljö verkar nedbrytande och skapar en känsla av utanförskap, att ingen bryr sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!