UNT tar tempen på Uppsalas badvatten

Gillar du att bada? UNT:s digitala temperaturkarta Graden i baden sammanställer vattentemperaturen runt om i länet. UNT pratar med badarna i Sunnersta.

Viggo Sjöblom låter inte den 16-gradiga vattentemperaturen avskräcka. Är man vid stranden ska man bada.

Viggo Sjöblom låter inte den 16-gradiga vattentemperaturen avskräcka. Är man vid stranden ska man bada.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2015-06-23 07:00

Midsommar har passerat men badsommaren i Uppland har förhoppningsvis bara börjat. På unt.se kan den badsugne hitta UNT:s karta Graden i baden, som visar den aktuella vattenvärmen på 15 olika badplatser runt om i länet. Bland annat mäts graderna vid baden i Uppsalas närområde, såsom Lyssnaängen och Fjällnora, men också Gräsöbaden och Krutudden norr om stan, samt Bredsand utanför Enköping, för att nämna några.

Mustapha Benabdallah är kioskägare vid Lyssnaängens badplats i Sunnersta och en av dem som varje dag kollar upp om värmen tillåter ett dopp.

– 16 grader idag. För kallt för mig att bada. Behöver vara i alla fall 18-19 grader för att jag ska gå i, men det måste vara varmt i luften också! Förklarar Mustapha Benabdallah.

Förutom dagens temperatur i vattnet, kan man via Graden i baden-kartan även hitta statistik, från 2011 och framåt, på den genomsnittliga badvärmen i länet. Just vid badplatsen i Sunnersta brukar värmen komma först under juli-augusti.

När UNT besöker Lyssnaängens badplats växlar vädret mellan solsken och oroväckande gråa moln. Men i alla fall en glad grupp barn har letat sig ner till badplatsen. Barnskaran är från Valsätrakyrkans fritidshem Spiltan och både fritidsledare och barn kommer vara på plats vid vattnet varje dag under tre veckors tid för att leka, handla i kiosken och bada.

Fritidsledaren Henrik Linnarsson, berättar att de stora stenarna, strax under vattenytan, är särskilt populära, eftersom barnen låtsas att det guppande vattnet gömmer olika sjödjur. Framförallt krokodiler är vanligt förekommande. Medan UNT är på plats blir det mest hopp från bryggan. Adrián Beliser Sirpe och Viggo Sjöblom är de som än så länge badat mest i dag.

– Det är kul att vara här med fritids, säger Viggo Sjöblom. Han får medhåll från Adrián Beliser Sirpe.

– Det är fint att bada här och det är inte så kallt.

Fritidsledaren Henrik Linnarsson blir snabbt övertalad av barnen att också hoppa i.

Utöver att vara en av de 15 platser i länet där temperaturen mäts, är Lyssnaängens badplats handikappsanpassad, med en flytande badrullstol för utlåning. Men idag behövs den inte. Barnen från Spiltans fritidshem håller sig till låtsaskrokodiler och brygghoppning ner i det småkalla vattnet. Kioskägaren Mustapha Benabdallah säger skrattande att kylan inte verkar spela någon roll för dem.

– Ungarna badar oavsett temperatur. Sen kommer de upp till kiosken med blåa läppar och vill köpa isglass!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om