Videon är inte längre tillgänglig
Reporten Gusten Holms granskande artikelserie om "Nazisterna som gick fria" är ett av fyra bidrag som har tagits ut av guldspadejuryn till kategorin Liten tidning.
Det var i mars förra året som UNT avslöjade att polisen struntat i att vidta flera åtgärder i ett fall där nazister misshandlat en person på gågatan i Uppsala. Efter att ha granskat filmsekvenser från överfallet, ruta för ruta, kunde UNT och reportern Gusten Holm peka ut nazisterna i fråga.
Efter UNT:s granskning tog polisen upp utredningen igen, vilket senare ledde till åtal.
- Det här är ju väldigt hedrande och roligt, säger Gusten Holm när han får veta att han är nominerad.
- Det är ett erkännande att juryn anser att man har gjort ett viktigt jobb. Det känns betydelsefullt.
Gusten Holm lade ner åtskilliga timmar på att studera filmklipp från händelsen som ägde rum sommaren 2013 i samband med att fyra nazister demonstrerade utan tillstånd i centrala Uppsala.
Hur skulle du beskriva arbetet?
- Det var lite av ett detektivarbete i nästan bokstavlig mening, eftersom det jobb jag gjorde var av det typ av jobb som man föreställer sig att polisen ska göra, säger Gusten Holm, och påpekar att det krävde en hel del tålamod.
- I början framstod de här filmerna från tumultet som väldigt röriga och fulla av människor. Men sedan händer något psykologiskt intressent, allt eftersom lär man sig känna igen de här personerna. Man får namn på dem och en bakgrundshistoria och då blir också det som händer på filmen mer begripligt.
Gusten Holm vill inte peka finger åt några enskilda poliser, däremot tycker han det är tydligt att Uppsalapolisen som organisation inte lyckades med den första utredningen.
- Att de senare tog upp förundersökningen igen, och att det räckte enda fram till åtal, säger väl allt på något vis. Att den första undersökningen inte var tillräckligt grundlig.
De misstänkta männen på filmen visade sig tillhöra nazistgruppen Svenska motståndsrörlesen och var bland annat misstänkta för att ha deltagit i upploppet i Kärrtorp. Det var dock inget som fick Gusten Holm att tveka inför sitt arbete.
- Tanken har slagit mig att det skulle kunna leda till att man utsätter sig för fara, men jag har aldrigt känt någon rädsla. Jag känner att det är viktigt att man, inom rimliga gränser naturligtvis, försöker vara modig om man har något viktigt att berätta och att man inte avstår på grund av rädsla. Jag har respekt för journalister som gör andra val, men för mig kändes det viktigt att aldrig fega ur.
Det nominerade reportaget hittar du här